mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

VRF Klima Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışır?

VRF Klima Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışır?

VRF sistemleri; akış denetim üniteleri ile beraber gelişmiş kontrol üniteleri ile de donatılmıştır. Gereğince soğutucu olan akışkanlar, doğru fazda ve aynı zamanda doğru zamanda ihtiyaç duyulan bölgeye sevk edilerek ısıtma ve soğutmada kullanılmaktadır.

VRF klima sistemleri, örneklenecek olursa, split klima sistemlerinden isteğe bağlı olarak HP kapasite aralığında bağlar yapabilen sistemler gibi düşünülebilir. Bu bağlar bir dış ünite ve birden çok iç üniteye bağlanabilir. Soğutucu akımının inverter kontrollü kompresör ile çeşitlendirilmesi havayı şartlandırılmış mekanlara göre uyuma hazırlamaktadır. İleri seviyedeki bir kontrol sisteminde soğutma ve ısıtma modları arasında geçiş yapabilmektedir. VRF Klima sistemlerinin 2 farklı çeşidi bulunmaktadır. Heat Recovery VRF, aynı anda hem ısıtmaya hem soğutmaya imkan sağlamaktadır. Heat Pump VRF ise aynı anda sadece ısıtmaya veya soğutmaya imkan sağlamaktadır.

VRF Klima sistemleri; villalar, alışveriş merkezleri, oteller, ofisler, lüks apartmanlar ve plazalarda birbirinden bağımsız olan iklimlendirme uygulamalarının kullanılmasını sağlar.

VRF ( VRV ) Klima Nedir?

VRF dilimizde kelime anlamı olarak “değişken soğutucu akışkan debisi” olarak bilinmektedir. 1 dış ünitenin birden fazla iç üniteyi kontrol ettiği klima sistemine denilmektedir.

VRF Klima Sistemi, binanın içerisinde değişen kapasite ihtiyaçlarına bağlı olarak akışı kontrol etmektedir. VRF Klima Sistemi binanın dışında da dış ünite ile bina içerisindeki yaşam alanlarını soğutma ve ısıtma görevini üstlenen iç ünitelerden oluşmaktadır. VRF Klima Sistemleri, klasik split klimalardan farklı olarak değişken gaz debisi bulundurması sayesinde enerji tasarrufu yapmasıdır. Bu sayede konforu da en üst düzeyde taşımaktadır.

Çevreye gösterebileceği en iyi özeni gösteren bu sistem enerji tasarrufu yapılması amacıyla üretilmiştir. Gelişmiş uygulama esnekliği sayesinde göğe uzanan plazalardan, tek katlı villalara kadar olan çoğu yapılarda tam bağımsız şekilde kontrol imkanı sağlar.

VRF Sistemleri Nasıl Çalışır?

VRF sistemleri; temelinde dış ortama yerleştirilen bir dış ünite grubu ve buna bağlı olarak çok sayıda iç ünitenin birlikte işlemesiyle çalışmaktadır. Hassas kontrole sahip otomasyon sistemi bulunduran bakır boru hattı bulunduran sistem içerisinde soğutucu gaz dolaşmaktadır.

Dış ünite içerisinden çıkan bakır boru çiftinin (sıvı ve gaz taşımaktadır) iç ünitelerde yer alan bütün sistemi dolaşması ve dış üniteye geri dönmesi işlemleridir. Yer alan her iç ünitenin ana bakır boru hattına bağlı olması gerekmektedir. Bu bağ Joint adı verilen Y-tipi bakır bağlantı elemanları ile sağlanmaktadır. Gelişmiş bir kontrol teknolojisine sahip olan VRF Sistemleri, birbirinden bağımsız ortamları aynı anda kontrol etmeye olanak sağlamaktadır. Bu sayede ihtiyaç duyulmayan ortamlarda enerji boşa harcanmaz.

VRF Klima Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışır?

VRF Sistemlerin kalbini iç ünitelerden gelmekte olan toplam kapasiteyi ayarlayan DC inverter kompresörler oluşturmaktadır. Bunun görev ortağı olarak odanın ihtiyacına oranlar gaz debisini ayarlayan iç ünitelerde bulunan elektronik akışkan valfleri yer almaktadır. Sistem bu sayede ihtiyaç olduğu kadar çalışmaktadır.

VRF Sistemleri Kullanım Alanları

VRF Sistemleri günlük hayatımızda fark etmesekte birçok alanda kullanılmaktadır. VRF Sistemlerinin kullanım alanları:

  • Birbirinden bağımsız olarak birden fazla bölgenin iklimlendirme ihtiyacı duyduğu bölgelerde kullanılmaktadır. Buna örnek olarak hastaneler, oteller, ofisler, restoranlar, mağazalar, sinemalar ve tiyatrolar verilebilir.
  • Cam giydirme cephesi bulunan binalarda VRF sistemleri yer almaktadır. Mimari unsurların ön planda tutulduğu bu yerlerde ve dış cephesinde deformasyon olması istenmeyen tarihi yapılarda kullanılmaktadır.
  • Bina içerisinde yer alan soğutucu gaz borularına oranla daha fazla yer kaplayan hava kanallarının geçirilemeyeceği mekanlarda kullanılır.
  • Her noktasında konfor sağlanması amaçlanan villalarda.
  • Ayrı ayrı bölümlere ayrılan farklı kiracıların oturduğu yapılar içerisinde kullanılmaktadır. Kiracılar farklı iklimlendirme istediği zaman VRF sistemleri sayesinde bu sağlanmaktadır.

VRF Sistemlerinin Avantajları

VRF sistemlerinin birçok avantajı bulunmaktadır. Durum böyle olunca da birçok insan tarafından sık bir şekilde araştırılmaktadır. VRF sistemlerinin avantajları ise aşağıdaki şekildeki gibidir:

Bireysel İklimlendirme Sistemi

VRF sistemi ile birbirinden ayrı odalar birbirinden ayrı sıcaklıklarda kolayca kontrol edilebilir. ± 0.5 derecelik bir hassasiyet, oda sıcaklıklarının kontrol altına alınmasında oldukça etkilidir. Uygulama iç ünitenin kontrolü expansion valfi ve inverter tarafından yapılır. VRV / VRF sistemlerinde alışılageldik olan split klima sistemleri içerisinde en temel fark sadece tek bir soğutucu hattı üzerine bağlı imkanlardır. 8 ila 40 HP kapasitesinde bulunan aralığından maksimum 40 ve 5 dış ünitenin bağlanabilmesi ve oldukça gelişmiş kontrol imkanlarıdır.

Sistemin yıllık çalışma süresinde artış

VRF sistemler yüksek bir teknoloji ile işbirliği, sabit hızlı kompresörlerin ve inverterlerin mükemmel uyumuyla beraber sistemin yıllık çalışma süresini arttırmıştır.

Daha çok insan adına daha iyi konfor kontrolü

Benzersiz bir teknolojisi ile beraber VRF klima sistemleri, eski ya da yeni, küçük binalardan büyük binalara bütün müşteri ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Konfor kontrolü ile beraber bütün sistemi iç ve dış üniteler arasındaki kablolar aracılığı ile kontrol etmek mümkündür. Bu sayede de kablolama işlemi basit bit hale gelirken, yanlış bağlantı hataları da düzeltilmektedir.

Tüm binanın klima sisteminin kontrolü

VRF sistemlerde 48 tane iç üniteye kadar hepsi tek bir iç ünite merkezinden kontrol edilebilir. Merkezi kontrol adına gerekli olan opsiyonel kumandalar kolay bir şekilde mon edilebilir. Kullanım amaçlarına ve binanın yapısına göre de sistem kolay bir şekilde dizayn edilebilir.

VRF Klima Sistemleri Nedir? Nasıl Çalışır?

Yüksek tasarım esnekliği 

VRF sistemlerinin iç ünite bağlanma oranları, dış  ünitenin yarısından yüzde 150’sine dek değişebilir. Böylece tek bir soğutucu sistem içerisine bağlanabilen 48 tane iç ünite ile yüksek bir düzeyde çeşitlilik sağlanır. Oteller, konutlar, ofisler ve işyerleri bu seçim aralıklarına göre dizayn edilir.

Kullanım alanlarında daha yüksek tasarruf ve konfor

Sistem yüklemesine gerekli olan soğutucu sirkülasyon miktarının kusursuzca kontrolünü sağlayan sabit hızlı kompresör ve inverter’la bağlantı şekilde konfor tasarrufu sağlar. Bu aynı zamanda kapasite denetiminin kullanılmasıyla daha rahat konfor olanakları sunar. Inverter kompresör, sabit hızlı kompresörlere göre maksimum performans sunumu ve enerji tasarrufunu sağlamaktadır.

Yüksek güvenirlik

Kompresörün durdurma ve başlatma sayısını azaltmaya yarayan bir denetimin dışında, döngü her bir kompresörün güvenilirliliğini ve dayanıklılığını arttırır. Inverter teknolojisi sistem içerisindeki inverter kompresörle sağlanmaktadır.

Az alan işgali

VRF sistemleri yüksek çalışma standartları ve kompakt dizaynlarından dolayı kurulum adına çok daha az bir yer gerektirir. Yüzde 33’e varan bir oran üzerinde alan tasarrufu sağlar.

 Düşük ses seviyesi

VRF dış ünitelerinde, büyük fan ile beraber yeni bir çift kat koruyuculu kasa sayesinde de çalışma gürültüsü azaltılmıştır. Gürültü seviyesi sessiz mod olarak seçildiği zaman normal işletim haline kıyasla 4-5 dB azaltılabilir. Yatak odaları ve sessizliğin beklendiği diğer odalar adına kullanışlı olan sessiz bir iç ünite seçim tercihler bulunmaktadır.

Düşük işletme maliyeti

VRF sistemler aracılığıyla 150 metreye uzanan basit bir borulama imkanı sunar. R410A soğutucunun kullanılmasıyla hem montajda kolaylık sağlanır hem de işletme maliyetleri azaltılır.

Uzun ömür ve yatırım en kısa sürede geri dönmesi

VRF sistemler kurulduktan sonra sağlamakta olduğu enerji kazanımları ve uzun ömürlü olmasından dolayı işletmeye tasarruf sağlar.