Yangın Tesisatı
Yanmayan bir bina inşa etmek söz konusu değildir o halde yapılması gereken yangına karşı binalarda henüz inşaat aşamasında iken bazı tedbirler ve önleyici sistemler kullanmaktır. Binalarda yangın tehlikesinin en aza indirilmesi ve itfaiye gelene kadar müdahale edilmesini sağlayan yangın tesisatı her binada olması gereken hayati bir uygulamadır.
Yangın Tesisatı İki Gruba Ayrılır
Yangın tesisatı kuru tesisatlar ve ıslak tesisatlar olmak üzere iki gruba ayrılır. Kuru yangın tesisatın borularda su olmayan ancak yangın anında su verilen yani içinde su bulunmayan su dağıtım sistemleridir. Kuru sistem vanasından tesisat uç noktasına kadar borularda basınçlı hava ya da azot gazı bulunur, bunun nedeni binayı su boşalması ya da sızıntısından korumaktır. Isıtılmayan ve donma tehlikesi bulunan binalarda daha sık kullanılan kuru yangın sistemi en çok 4830 m2’lik alanı yangından korumak için tasarlanır.
Dar Sokaklardaki Binalar İçin Kullanılır
Sistem donma tehlikesi olan binalar dışında itfaiye araçlarının girmesinin mümkün olmadığı dar sokaklardaki binalarda da kullanılır. İçinde su bulunmayan ve elle çalıştırılan tesisata yangın başladığında itfaiye ağzından su basılarak müdahale edilir. Sistemde kullanılan tüm hortum bağlantılarının itfaiyenin kullandıkları ile aynı standart ölçülerde olması gerekir. Mecem Mekanik tarafından yangın anında itfaiyenin zaman kaybetmemesi için binalarda çıkış ağızları yanına 15 metrelik hortum bırakılır. Otomatik olarak çalıştırılan kuru yangın sistemlerinde ise kuru sistem valfinden spinkler başlıklarına kadar olan boru basınçlı hava ile doldurulur.
Borularda Basınçlı Hava Vardır
Yangın anında açığa çıkan ısı sprinkler başlığındaki cıva genleşir ve cam tüp patlayarak başlıklar açılır böylelikle basınçlı hava boşalır. Basınç değerinin düşmesi ile kuru splinkler valfi de otomatik olarak açılarak boru su ile dolmaya başlar, su alarmı ya da elektrikli basınç anahtarı bu aşamada elektrik alarmını çalıştırır. Suyun akmaya devam ettiği süre boyunca alarm çalışır, tesisat su ile dolduğunda yangına otomatik olarak su püskürtülür.
Su Doğrudan Şehir Şebekesinden Alınır
Islak yangın tesisatı ise içi basınçlı su ile dolu boru ağı kullanılarak tasarlanır. Sistem donma tehlikesi bulunmayan yüksek yapılarda ve iç hacmi 4 bin metrekareyi geçen mahalleler için tercih edilen sistemdir. Tesisat suyunun doğrudan şehir şebekesinden ve ikili ağızdan alındığı ıslak sistemde itfaiye tarafından basılan su temiz olmayabilir. İçme suyu ile şebeke suyunun birbirine karışmaması için mutlaka çek valf kullanılmalı.
Yangın Tesisatı Montaj Kuralları
Yangın tesisatında kesinlikle uygulanması gereken montaj kuralları;
- Su tesisatından ayrı siyah çelik borular kullanılmalı
- Borular düz olmalı
- Yangın dolapları kolay ulaşılacak yere monte edilmeli
- Yangın dolapları kolona kısa borular ile bağlanmalı
- Yangın kolonu altında mühürlenmiş bir vana ile bir tersinmez vana olmalı
- Tesisatın üst kısmında hava boşalımını sağlayan otomatik havalık olmalı
- Borular paslanmaya karşı korunmalı
- Borular darbelere açık ya da elektrik tehlikesi bulunan yerlerden geçirilmemeli
- Boru ve bağlantılar standart işletme basıncına dayanıklı olmalı
- Borular sabitlenmeli ve kendi ağırlıklarını asla taşımamalı
- Boru içinde inşaat artığı, metal ya da keten kalmamalı.
Profesyonel Ekip, Teknik Donanım
Mecem Mekanik yangın tesisatı konusunda sektördeki en profesyonel ekibe ve teknik donanıma sahip firmadır. Binalardaki yangın riskinin azaltılmasında gerek inşaat aşamasında gerekse eski binalar için yeni sistem uygulamasında en iyi kadro ile çalışmaktadır. Olası bir yangın anında binanın ve bölgenin yapısına göre belirlenmiş yangın sistemini kuran Mecem Mekanik tehlikenin en aza inmesini sağlar.