Mutfak Havalandırma Sistemleri
Mutfak havalandırma sistemleri; sadece mutfakta konforu sağlamak için değil, aynı zamanda sağlık ve güvenlikli çalışma ortamı için de kurulan sistemlerdir. Bir mutfağın aspirasyon sisteminin altında sadece ısıyı ya da yağı uzaklaştırmak yoktur.
Gazlı pişirme ekipmanlarının kullanılması sırasında, yanma sürecinde ortaya çıkan karbon monoksit gazı, bulaşık yıkama ekipmanları, kaynatma ekipmanları, ortamda buharın oluşmasını sağlayan ekipmanlardır. Bu yüzden mutfak ortamının buhardan arınmış, kirli havadan temizlenmiş, daha ferah ve temiz havanın oluşturulması gerekir.
Mutfak Havalandırma Sistemleri Nasıl Tasarlanır?
Ticari mutfaklarda, bireysel çalışma ve tasarım, gereksinimlere ve beklentilere göre tasarlanır. Filtrasyon sistemi için farklı duvar tipleri belirlenir. Çoğu ticari havalandırma sistemlerinde kullanılan korumalıklar (kanopi) içinden hava çekildiği için yön ve hız değiştirecek, gres filtreler kullanır.
Havalandırma sistemlerinde kullanılan paslanmaz çelik duvar kaplaması, yüksek sıcaklıklar için idealdir. Çoğu pişirme alanına uygun şekilde tasarlanan kaplama, genellikle ocakların arkasında kullanılır.
Ticari Mutfak Havalandırması Hangi Temel Bileşenlerden Oluşur?
Ticari mutfak egzoz sistemleri, 5 temel bileşenden meydana gelir. Tüm sistemler, doğru şekilde tasarlanarak kurulumu yapıldığında, sorunsuz şekilde çalışır.
Mutfak egzoz sistemleri;
- Başlık
- Egzoz fanı
- Kanal
- Telafi hava ünitesi
- Yangın söndürme ünitesi
Havalandırma sistemi içinde kullanılan egzoz fanları, mutfaktaki havanın hareketi sağlar ve çalışanların, daha temiz ortamda çalışmasına olanak tanır.
Ticari Mutfaklarda Havalandırma Nasıl Yapılır?
Mutfak havalandırma sistemleri; restoran ya da ticari mutfakların iç mekân hava kalitesinin, üst düzeye çıkarılması ve havanın iyileştirilerek, duman ve gresi gidermesinde kullanılır.
Bir havalandırma sistemi kurulmadan önce;
- Sistemin boyutu
- Gürültü seviyesi
- Filtre türü ve kapasite değerleri gibi faktörler göz önüne alınarak tasarlanır.
Mecem Mekanik; ticari mutfak egzoz fanları projesini hazırlayarak, işletmenize en uygun havalandırma sistemini kurar. Ticari sınıf fanlar, nem seviyelerini düşürürken, küf ve bakteri üremesini de kontrol altına alarak, azaltır ve nemi önler.
Mutfak Havalandırma Sistemi Bakımı Nasıl Yapılır?
Havalandırma sistemleri, ticari mutfağın en önemli parçalarındandır. Doğru ticari mutfak havalandırması kurulumu yaparken, sistemin doğru ekipmanlarla eşleştirilmesi gerekir.
Aynı zamanda havalandırma sisteminin düzenli periyodlarla bakımının ve temizliğinin de yapılması, sistemin uzun ömürlü olmasını sağlar.
Bakım yapılırken;
- Yüzey kirletici limitleri, metrekare başına 6 gramdır. Toz vakum testi ve biriktirme kalınlığı testi yapılır.
- Yüzey kirletici sınırları, metrekare başına 1 gramdır ve test yöntemi, toz vakum testi ve tortu kalınlığı testi yapılır.
- Islak film kalınlığı testi ölçümü yapılarak, eksiksiz temizleme işlemi gerçekleştirilir.
Havalandırma sistemlerinin düzenli aralıklarla fiziki kontrolü de yapılır. Bunun için sistemin haftada 1 kere denetlenmelidir. Metal yüzeydeki kir ve yağlar, düzenli kontrol altında tutularak, bakım ve temizlik işlemleri gerçekleştirilir.
Havalandırma Sistemi Kuru Olarak Nasıl Temizlenir?
Havalandırma sistemleri kuru temizleme tekniğiyle de temizlenir. Hava püskürtmesi uygulanabilir ve kanal sisteminin duvarını çalkalamak suretiyle, düşük hacimli basınçlı hava uygulanır.
Yüzey kısımları, bir ıslak mendil ya da farklı bir ürünle temizlenebilir. El fırçalama yöntemi kullanılarak, yüzeyin uygun fırçalarla temizlenmesi gerçekleştirilir. Kanal sistemi içinde biriken kirler ise, el vakumu ile temizlenir.
Havalandırma Sistemi Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Mutfak havalandırma sistemleri, haftalık olarak temizlenmeli, yağ filtreleri ve tutma alanları temiz olmalıdır. Yılda iki kere davlumbaz ve kanal profesyonel şekilde temizlenerek, iki yılda bir egzoz fanı temizlenerek, kayışlar kontrol edilir.
Her 6 ayda bir takviye hava ünitesi ve alüminyum yağ filtreleri temizlenir. Bunun dışında havalandırma sistemleri, bazı sinyaller vererek, arızalandıklarını belli eder. Aşırı hava akışı, maliyetlerin artması, temizlik ve bakım sonunda çıkarılamayan ağır gres birikimi, sistemi tehlikeye sokar. Böyle bir zamanda yeni bir havalandırma ünitesi gerekli olur.
Mecem Mekanik, ticari işletmenize en uygun havalandırma sistemini kurmak için; ilk olarak keşif çalışması yaparak, planlama yapar. Gerekli hesaplamalar ve çizimler gerçekleştirilerek, mekânın yapısına göre tasarım oluşturularak, proje kuruluma hazır hale getirilir.