Isı Geri Kazanım Sistemleri
Isı geri kazanım sistemleri; ısıtma, havalandırma ve klima sistemlerinin kullanılmasıyla birlikte, boşa giden enerjinin bir bölümünün, yeniden kazanılması sürecidir.
Isının geri kazanılması için kullanılan sistemler; dışarıya gönderilen havadan ve farklı sistemlerden ısıyı geri kazanmak içindir. Isı geri kazanımında; ihtiyaçlar, talepler, enerji gereksinimleri, uygulanacak sektöre ve tesise göre değişkenlik gösterir.
Isı Geri Kazanım Sistemleri Nasıl Kullanılır?
Bir ısı geri kazanım sistemi; tavan arasında, çatı boşluğu ya da tesis odasında bulunur. Çalışma esnasında, ısı geri kazanım havalandırma ünitesi kullanılır. Isı geri kazanım sistemi; sadece havayı çekip, dışarıdaki havayı değiştirmez. Aynı zamanda çıkan havadan ısıyı çekerek, dışarıdan filtrelenmiş havaya ileterek çalışır.
Emme ve besleme havası aynı borularda gerçekleşmediği için, farklı hava akışlarında, kirlenme oluşmaz. Isı geri kazanım ünitesi, tüm binayı bir kanal ağıyla, oda hava valflerine bağlanarak işlemi gerçekleştirir.
Isı Geri Kazanım Türleri Nelerdir?
Isı geri kazanım sistemleri, farklı şekillerde olduğu gibi, tümü bir ısı eşanjörü ile çalışır. Genellikle ısı eşanjörü, çatı katı ya da çatıya oturtulur ve her odanın beslenmesi ve kötü havayı dışarı çekerken, yerine sıcak ve temiz havayı iletmesi sağlanır.
- Termal tekerlek ısı geri kazanım sistemi
- Plakalı ısıtma ya da reküperatör
- Isı pompaları
- Bobin ve kapalı döngü teknolojisi
- Isı borusu teknolojisi
- Kazan baca ekonomizörleri
Ev ve ofislerde, fabrikalarda, daha verimli ısıtma sistemleri oluşturularak, endüstriyel alanda da ısı geri kazanım sistemleri kullanılır.
Isı Geri Kazanım Sistemleri Nasıl Seçilir?
Ev, işyeri, fabrika gibi yerlerde bir ısı geri kazanım sistemleri kurmak isteniyorsa, konusunda uzman ve deneyimli ekibiyle çalışan Mecem Mekanik ile iletişime geçerek, ihtiyacınıza ve beklentinize uygun en doğru sistemi seçebilirsiniz.
Isı geri kazanım sistemi seçerken;
- Sistemin kurulacağı yerin yeterince hava geçirip geçirmediği
- Enerji faturalarını düşürüp düşürmeyeceği
- Sistem için, yeterli alan var mı?
Bu soruları sorarak; ısı pompası mı, kazan bacası mı, plakalı ısıtma mı, ısı borusu teknolojisi kullanıp kullanamayacağınızı da görmüş olursunuz.
Isı Geri Kazanım Sistemleri Nasıl Kurulur?
Ofis binası, ev, fabrika gibi alanların, ısı geri kazanım sistemi kurmaya elverişli olması durumunda, enerji faturalarından ne kadar tasarruf sağlayacağı da düşünülür. Oda büyüklüğü, oda sayısı, mevcut ısıtma sistemi gibi bazı parametrelerin dikkate alınması gerekir.
Isı geri kazanım sistemi kurarken;
- Boşluk duvar izolasyonuna
- Zeminden ne kadar ısı kaybettiğine
- Mevcut ısıtmanın yenilenmesinin gerekli olup olmadığına
- Doğru ısıca sınıfına sahip olunup olunmadığına
- Çatının nasıl yalıtıldığına bakılır.
Yenilenebilir bir sistem olan ısı geri kazanım sistemleri kurulurken, enerji maliyetlerinin, gelecek birkaç yıl içinde düzenli şekilde artacağı ve sistemin kurulmasıyla birlikte tasarruf anlamında fayda sağlanacağı bilinmelidir.
Isı Geri Kazanım Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
Isı geri kazanım sistemleri hem evlerde hem de ticari yani endüstriyel alanlarda kullanılır. Mekân ısıtılması, boşlukların havalandırması, su ısıtılması, endüstriyel anlamda kurutma gibi birçok alanda kullanılır.
Isı Geri Kazanım Sistemi Bakımı Nasıl Yapılır?
Isı geri kazanım sistemleri çeşitlidir. Bu yüzden bakım yapılırken, ayrı teknik özelliklerini bilmek gerekir. Sistemin düzenli bakımının yapılması, en iyi verimi almanızı sağlar. Uzun ömürlü kullanım için, oluşabilecek problemlerin önüne geçilmiş olur.
Isı geri kazanım sistemi bakımı yapılırken;
- Filtrelerin temizlenmesi
- Dış hava girişi ve davlumbazların kontrol edilmesi
- Yoğuşma tahliyesinin incelenmesi
- Isı değişim göbeğinin temizlenmesi
- Kanalların kontrol edilmesi
- Fan ve ızgaraların değiştirilmesi
- Havalandırma ünitesinin bakımı
- Ekonomizör performansının ölçümü yapılır.
Filtrelerin ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiği, düzenli olarak nelerin kontrol edilmesi gerektiği, bakımın ne sıklıkla yapılması gerektiği gibi birçok işlem, konusunda uzman ve deneyimli Mecem Mekanik montaj ve bakım ustaları tarafından, profesyonel olarak gerçekleştirilir.