mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Sıhhi Tesisat

Sıhhi Tesisat

Binalarda gerekli olan suyun elde edilmesi, depolanması, yumuşatılması, ısıtılması, basınçlandırılması, binaya dağıtımı, pis suyun dışarı atılması, atık suyun arıtılması yağmur sularının tahliye edilmesi ile yangın söndürme konularını içine alan uygulamalara sıhhi tesisat denir.

Sıhhi Tesisat Önemli Bir Uzmanlık Alanıdır

Bina içerisine temiz su tesisatı için 25 mm’lik boru döşenir, pis suyun kanalizasyona iletilmesi içinde daire sayısına bağlı olarak 100, 125, 150, 200 ya da 250 çaplık borular ile sağlanır. Bir alt yapı çalışması olmasından dolayı kesinlikle bu konuda uzman olan kişiler tarafından yapılması gereken tesisat nedeni ile çok sık sorunlar yaşandığı gerçektir. Her gün yenilenen ve gelişen bir teknolojik alt yapıya sahip olan sıhhi tesisat konusu aslında önemli bir uzmanlık alanıdır çünkü küçük bir su sızıntısı binalarda çok büyük sorunlara neden olabilir.

Sıhhi Tesisat İçin Gerekli Konular

Sıhhi tesisat boruları monte edilirken uyulması gereken konular vardır, bunlar;

  • Erişilebilirlik
  • Estetik
  • Donma
  • Koç darbesi
  • Eğim
  • Gürültü
  • Boruların tespiti
  • Binanın oturması
  • Su dağıtımının denetlenmesidir.

Borular Zamanla Zarar Görür

Su boruları zaman içinde yıpranır, eskir, arızalanır ve zarar görür ve bu nedenle erişilebilirlik önemlidir. Su borularına kolaylıkla ulaşmak için boru ve tesisat bacaları yapılmalıdır. Tesisatta borular gömme ya da açık olarak döşenir, açık döşenen borular hem birbirine hem de duvara paralel ve eşit aralıkta olmalı. Her ne kadar estetik açıdan planlanarak açıkta kalsa da zaman içinde borular kirlenir ve hoş olmayan bir görüntüye neden olur. Bu sebepten dolayı gömme boru döşenmesi estetik açıdan daha doğru olan bir sistemdir. Çok soğuk geçen dönemlerde sıvı halden katı hale geçen ve donan su nedeni ile boruların patlama ihtimali vardır. Sıhhi tesisat işlemlerinde donma riskini en aza indirmek adına boruların nispeten daha sıcak alanlardan geçirilmesi önemlidir.

Sıhhi Tesisat

Boruların Donma Riski En Aza İndirilmeli

Yalıtılmış boru kullanımı da donma riskini azaltabilir ancak kullanılmayan binalar için yapılması gereken borulardaki suyun boşaltılmasıdır. Birden kapanan musluk ya da vana suyundaki hızın sıfıra düşmesi borudaki basıncı yirmi kata kadar çıkarır. Basınç nedeni ile artı eksi dalgalanmalar ve bu dalgalanmalarda dolayı çok fazla gürültüler oluşur. Koç darbesi denilen bu olayın önlenmesi için musluk ya da vanaların ani kapanmaları önlemeli ya da çapı büyük borular seçilerek suyun hızı azaltılmalı. Aşırı basıncı düşürmek için basınç düşürme vanaları da kullanıldığı gibi ani kapanan armatürlerden önce hava cebi yapılabilir.

Gürültülü Tesisat İçin Çözümler

Yatay borularda su sayacı doğrultusunda farklı anlarda eğim uygulanmalıdır, ayrıca tesisat suyu doldurulduğunda borudaki havanın su akıtma yerine kolay yükselmesi sağlanmalı. Su kullanımında tesisattan gürültülü sesler gelebilir bu durumun önlenmesi için boru ile kepçe ve konsol arasına lastik yerleştirilebilir. Eğer varsa gevşeyen contalar sıkılanır ya da basınç düşürücüler ile suyun akış hızı azaltılır. Boruların tespiti için özel askı ve kelepçeler ile borular duvara ya da tavana asılır.

Sorunsuz Tesisatlar Da Uzman Kadro

Zaman içerisinde önlemeyen bir gerçekte bina oturmalarıdır bunun içinde boruları temel duvardan daha büyük çaplı bir boru ile geçirmektir. Suyun tüm dairelere aynı basınçta iletilmesi yani su dağıtımı denetlemesi de basınç arttırıcı ek sistemlerle mümkündür. Mecem Mekanik tarafından gerçekleştirilen binalardaki sıhhi tesisat uygulamalarında tüm mühendis kadrosu ve teknik ekibi ile birlikte sorun yaşanmaması için gerekli projeleri hazırlayarak en iyi tesisatın döşenmesi sağlanmaktadır.