Bina Havalandırma Sistemleri
İyi bir havalandırma, kişilerin havalandırma sistemini fark etmediği, yani sessiz çalışan sistemlerdir. Fark edilmeden çalışacak bina havalandırma sistemleri; bina özelliklerine, kullanıcılarına ve kullanım amacına dikkat edilerek tasarlanır.
Sessiz çalışan bir havalandırma, kaliteli ve iyi havalandırma olarak nitelendirilirken, az miktarda enerji tüketimi sağlar ve her durumda bulunduğu ortamın havasını taze tutar.
Mekanik Havalandırma Hangi Binalara Uygundur?
Ticari ya da kamu sektörü binalarında; iyi iklimlendirme yapmak, insanların bu ortamda geçirecekleri uzun zaman dilimleri göz önüne alındığında önemli bir özelliktir. Hava akışının doğru yönlendirilmesi, azaltılmış stres ve verimlilik, insanların daha rahat olması için önemlidir.
Isıtma, soğutma ve nem kontrolü yapan mekanik havalandırma sistemi olan klimalar, poleni, toz ve küf sporlarını çeker ve filtreleyerek, bina içine temiz havayı iter.
Mekanik Havalandırma Sisteminde Planlama Nasıl Yapılır?
Binaların havalandırılması işleminde, sistemin dikkatlice planlanarak tasarlanması ve kurulumunun yapılması gerekir. Mekanik havalandırma sisteminde planlama yaparken;
- Havalandırma oranı
- Dış hava miktarı
- Dış ortam hava kalitesi dikkate alınır.
Bir binanın genel hava akış yönü dikkate alınmalı ve temiz bölgelerden, hava kirlilik oranı yüksek bölgelere doğru tasarlanmalıdır. Temiz havanın, binanın her kısmına iletilmesi ve her bölümde oluşacak hava kaynaklı kirleticiler de performanslı şekilde uzaklaştırılacak şekilde akış düzeninin planlaması yapılır.
Mecem Mekanik, konusunda uzman ve deneyimli ekibiyle; sistemin kurulacağı alanda keşif yaparak, planlamayı gerçekleştirir. Müşterinin onayının alınmasıyla sistem kurulur.
Mekanik Havalandırma Sistemlerinde Bakım Nasıl Yapılır?
Bina havalandırma sistemleri, performans ölçümü için, sistemin gereken yeterli havalandırma oranını sağlayıp sağlamadığına bakılır. Bunun için sistemlerin servis ve bakımı, düzenli olarak yaptırılmalıdır.
Ünitelerin içinde bulunan filtreler, toz ve pisliklerle zamanla tıkanmaya başlar. Motor ve pervanelerin de performansı zamanla düşer. Periyodik olarak kontrol edilmeyen ve bakımı yapılmayan sistemlerde; binalarda küf, nem, yoğuşma oluşur.
Binalar için Doğal Havalandırma Uygun mudur?
Mekanik havalandırmanın bulunmadığı binalarda, doğal havalandırmalardan yararlanılır. Basit bir sistem ve düşük maliyetli olması bakımından tercih sebebidir. Ancak doğal havalandırma, yalnızca doğal güçler olduğunda çalışır.
Yani rüzgâr, termal kaldırma kuvveti, iç ve dış hava yoğunluğu, bacalar ve vantilatörler, amaca uygun şekilde yapılarak, dış hava yönlendirilir. Burada iklim, bina tasarımı ve insan davranışı devreye girer. Doğal havalandırma sistemlerinde tasarıma göre, kirli hava yerine, taze hava alınabilmesi için, panjurlu vantilatörler kullanılır.
Spot Havalandırma Binaların Havalandırılmasında Etkili midir?
Spot havalandırma; kirletici maddelerin, ortaya çıktığı andan itibaren, ortamdan uzaklaştırmak için, restoran mutfağı gibi alanlara yerleştirilen egzoz fanlarıyla oluşturulur.
Spot havalandırmanın tüm binada etkili olabilmesi için, tüm bina havalandırması tasarımına entegre edilmesi gerekir. Bunun için fanlar; havalandırılan alan ile dış sonlandırma noktası arasındaki kanal geçişlerine monte edilir. Merkezi çok noktalı fanlarda; tüm bina havalandırmasında, birden fazla kanal bağlantısına sahiptir ve tek bir fan, birden fazla alanı havalandırmak için çalışır.
Bina Havalandırma Sistemi Projesi Kime Yaptırılmalıdır?
Havalandırma sistemleri için, profesyonel bir tasarımcı ve uygulayıcıya ihtiyaç duyulur. Bir havalandırma ünitesinin seçiminde; ünite boyutu, ihtiyaçları ve beklentileri karşılayıp karşılamadığı önem kazanır.
Bina havalandırma sistemleri konusunda fiyat almak, kurulum ve montaj, cihaz ve tesisat ile ilgili detaylı bilgi için, Mecem Mekanik ile iletişime geçebilir, konusunda uzman ve deneyimli ekibimizin profesyonel desteğinden faydalanabilirsiniz.