mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın söndürme sistemleri kullanımı, işlevsel amaca, bina ve yapıların alan planlama çözümlerine bağlı olarak, yangın güvenliği alanındaki yönetim belgeleri çerçevesinde öngörülmüştür.

Manuel sistemden daha ekonomik olan, tesiste aynı anda yangın alarmı işlevlerini yerine getiren otomatik yangın söndürme tesislerinin kullanılmasıdır.

Kullanılan söndürme maddesinin türüne göre, yangın söndürme tesisatları kullanılır.

Hizmetlerimiz:

FM 200 Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri

Gazlı söndürme sistemlerinden biri olarak FM 200, renksiz aynı zamanda kokusuz bir madde kullanarak yangının oluşturacağı tehlikeyi azaltmaktadır. Bunun için içerisinde bulunan söndürme gazını kısa zamanda algılaması ve yangın yerine yöneltmesi saniyeler içerisinde gerçekleşecek sistemlerdir. Hızlı şekilde alev alabilecek mekanlarda kullanılabilen sistem, teknikerler ve mühendisler tarafından konumlandırılmakta olan önemli bir söndürme sistemine sahiptir.

  • Otomatik söndürme prensibine sahiptir.
  • İnsan sağlığına zarar vermeyen gaz kullanmaktadır.
  • Hassas cihazların olduğu ortamlarda kullanılmaktadır.
  • Karbondioksit oranını yükseltecektir.

Banka kasaları, bilgisayar odaları ve güç dağıtım merkezleri gibi çeşitli alanlarda yangın söndürme sistemleri kullanılarak, mekanın ve canlıların korunması sağlanabilmektedir.

Sprinkler Yangın Söndürme Sistemleri

Sulu söndürme sistemleri arasında yer alan sprinkler modeli, 20 ve 50 metreden fazla olan ortamlarda kullanıma uygundur. Sistemin 4 farklı çeşidi bulunmakta, ortam ve mekanın şekline göre konumlandırılması hayati önem taşımaktadır. İç mekanın kısa zamanda yangından arınması için ıslak borular ve kuru borular şekilde kullanılan otomatik sistemin kurulumu mühendisler tarafından gerçekleştirilmektedir. Özellikle mekanın içerisinde yer alan konumlandırma bölgeleri oldukça önemli olduğu için sulu sistemlerde yangının kolay dağılım alanının belirlenmesi, rüzgarla temasın en aza indirilmesi ve suyun çıkış yönünün hesaplanması önemlidir. Otel, araç alanları, iş yerleri ve fabrikalarda da kullanılabilecek sistemler arasında yer alır.

Karbondioksitli Yangın Söndürme Sistemleri

İnsanların bulunmadığı ortamlarda kullanılmakta olan sistemler, özellikle ortamda yangının hızlı bir şekilde azalmasını sağlayacak karbondioksit etkisini yaratmaktadır. Mühendisler ve keşif ekibiyle birlikte uygulanacak olan konumlandırma sisteminde, otomatik olarak çalışırken hangi alanlara konumlandırılması gerekeceğine dair projelendirme yapılması gerekmektedir. Bu alanda tecrübeli ve profesyonel bir ekiple birlikte Mecem Mekanik, sistemin çalışma mantığına göre uzman bir şekilde ısıyı düşürerek kurulum imkanları sağlamaktadır.

Yangın Söndürme Sistemleri

Köpüklü Yangın Söndürme Sistemleri

Köpüklü yangın söndürme sistemleri, özellikle sıvı kimyasallar nedeniyle çıkan yangınlarda etkilidir. Bunun için prosedüre uygun aynı zamanda yangın anında saniyeler içerisinde müdahale edilmesini sağlayacak son teknoloji otomatik sistemler kurulmaktadır. Yangın söndürme mekanizmalarının konumlandırılması, tesisat sisteminin düzenlenmesi aynı zamanda sistemin kendini otomatik olarak yenileyebilmesi önemlidir. Mühendisler tarafından son dönemin en iyi teknolojileriyle güvenli kullanım alanının oluşması ve hayati önem taşıyan yangın sistemleri üzerine gelişen yenilikçi bir yaklaşım sergilenmektedir.

Sulu Yangın Söndürme Sistemi

Sulu sistemlerin risk durumuna karşı kısa zamanda müdahale etme özelliği üzerinden tesisat sistemleri oluşturulmaktadır. Tesisat projesinin hazırlanması ve mühendislerle birlikte çalışılarak sürecin takip edilmesi oldukça önemlidir. Yangının kısa zamanda söndürülmesini sağlayacak otomatik sistemler arasında kurulumu ve bakımı önemli olan sistemler, zaman içerisinde donma veya kuruma riskine göre son teknoloji seçeneklerin kullanılacağı şekilde dizayn edilmelidir.

Otomatik Yangın Söndürme Sistemi

Otomatik sistemler arasında, köpüklü, gazlı, sulu, tozlu ve karbondioksitli sistemler kullanılmaktadır. Mühendislik harikası olan dönemin en son teknolojisiyle, mekanın özelliklerine göre proje odaklı çalışmalar yapılarak, süreç devam ettirilmektedir. Yangın anında kısa zamanda müdahale edilmesi ve insan naklinin sağlanması için özenle konumlandırılması gereken mekanizmalar, keşif ekibi, mühendisler ve teknikerler tarafından uygulanarak kısa zamanda konumlandırılmaktadır. Tesisat sistemi, bilişim sistemi ve mühendislik gerektiren noktalara odaklanılarak düzenlemeler yapılmaktadır.

Yangın Söndürme Sistemleri Nasıl Uygulanır

Yangın söndürme sistemi birkaç temel unsurdan oluşur:

  • Yangın algılama araçları – mekanik veya elektrikli dedektörler;
  • Söndürme maddesini taşıma ve dağıtma yolları: boru hattı (su, köpük karışımı, tozlar, aerosoller ve gazlar için) ve sprinkler veya nozullar;
  • Pompa ekipmanı;
  • Kapatma vanaları – vanalar, kapılar ve sürgülü vanalar;
  • Kontrol birimleri;
  • Yangın söndürme maddesi depolama tankları;
  • Dağıtıcılar.

Sistemin kendisini seçerken ana kriter, hizmete açık olmasıdır. Yangın çıkması durumunda zamanında çalışmalı ve binayı, insanları ve maddi değerleri yangından korumalıdır. Ve sistemin sağlığı hem ana bileşenlerin üreticisine hem de tasarım ve montaj şirketine bağlıdır.

Tecrübe bu konuda çok önemli bir rol oynar. Uzun süredir piyasada bulunan şirketler, kural olarak, yeni gelenlerden daha yüksek düzeyde hizmetler sunmaktadır. Mecem Mekanik otomatik yangın sistemlerinin tasarım ve kurulumunda 15 metrekarelik sunucu odalarından 115.000 metrekareye kadar alana sahip büyük alışveriş ve eğlence merkezleri ekipmanlarına kadar çeşitli formatlarda ve karmaşıklıkta anahtar teslimi sistemler tasarlamıştır.

Tasarım, kurulum ve devreye alma sonrasında sistemin bakımını tam olarak üstlenerek müşteriye eksiksiz bir hizmet portföyü sunar.