Sulu Baca Sistemleri
Kapalı ortamlarda oluşan kötü kokuların giderilmesi için kurulan sulu baca sistemlerinin, yüksek performans göstererek çalışması gerekmektedir. Örnek olarak, Endüstriyel kimyasalların oluşturduğu, duman gazları içinde; kül, kurum ve farklı partiküller bulunur. Sulu baca sistemleri bu kurumların ayrıştırılarak dış ortama atılmasını sağlayan bir sistemdir.
Sulu baca filtre sistemi sayesinde;
- Ortamın havası temizlenir.
- Pis kokuları giderilir.
- Oluşan zehirli gazlardan zehirlenme ortadan kalkar.
- Temiz hava akımı sayesinde, sağlıklı ortam oluşturulur.
Sulu baca filtresi sayesinde bu kimyasallar tutulur ve kükürt dioksit seviyesi dengelenir. Sulu filtre sisteminin kullanılmasıyla, temiz ortam sağlanır.
Sulu Baca Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
Otoparklar, atölyeler, iş yerleri, lokantalar, restoranlar, yemekhaneler, imalathaneler, okullar, üniversite ve yurtlar, alışveriş merkezleri, apartmanlar, pide ve ekmek fırınları, merkezi ısıtmayla ısınan binalarda, sulu baca filtre sistemi kullanılır.
Zehirli hava salınımında bulunan binalar, iş yerleri, kurum ve kuruluşlar, sulu baca filtreli sistemleri kullanma zorunluluğu bulunur.
Sulu Baca Sistemi Nasıl Kullanılır?
Sulu baca sistemi, çatıda bulunan baca çıkışına tam oturacak şekilde olur. Genişleyen sulu baca filtresi haznesine gelen baca gazı, filtreden geçerken, püskürtülen su sayesinde dibe çöker.
Biriken pislikler, zararlı partikül ve kurumlar, haznede biriktikten sonra tahliye edilir. Tahliye işlemi ise, kanalizasyon sayesinde gerçekleştirilir. Kurulumunda isteğe bağlı olarak, kirli suyun yeniden sirkülasyona uğratılarak kullanılabilmesi için, çatıya su deposu montajı da yapılır.
Sulu Baca Sistemi Nasıl Kurulur?
Sulu baca sistemleri kurulma aşamasında, baca borusu çıkışına filtre alt aparatı monte edilir. Kullanılan kazan gücü ve yakıt cinsine bağlı olarak, uygun filtre kullanılır. Su giriş ve çıkışını gerçekleştirecek boruların takılmasıyla, montaj işlemi tamamlanır.
TSE standartlarına uygun olarak üretilen baca sisteminde, su tüketimi de en az seviyededir. Karbondioksit oranını düzenleyerek, temiz hava oranını %90’lara kadar çıkarır.
Sulu Baca Sistemi Kurarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sulu baca sistemleri, havanın zehirli gazlardan korunarak, temizlenmesini sağlamak için kullanılır. Restoranlar, fırınlar, okullar, apartmanlar, katı ve sıvı yakıt kullanılan yerlerde, sulu baca sistemi kullanılır.
Sulu baca sistemi kurarken;
- Filtre dik konumda monte edilir.
- Filtre bağlantı yeri; sulu baca filtre noktasına, çatıya, bağlantı noktalarının konumuna göre bağlanır.
- Şebeke suyu girişi, yaklaşık 4 bar olmalıdır.
- Filtre üzerinde bulunan ok şekli istikametinde, baca gazı giriş, sulu baca filtresi olarak şekilde bağlanır.
- Filtrenin tepe noktasında bulunan ok işareti yönünde baca çıkış bağlantısı yapılır.
Sulu baca sistemi kurarken Mecem Mekanik, konusunda uzman ve deneyimli saha elemanlarıyla hizmet verirken, yapılan uygulama tüm prosedürlere uygun şekilde gerçekleştirilir.
Kurulum Sonrası Herhangi bir Kontrol Yapılır mı?
Fabrikalar, sulu baca sistemlerinin kullanıldığı en önemli alanlardır ve bu yüzden çıkan dumana bağlı olarak püskürtme sistemleri de yüksek seviyede olur. Püskürtme sisteminin ise, periyodik zamanlarda bakımının yapılması gerekir.
Sulu baca sistemi kurulum aşaması sonrası;
- Su basıncı kontrol edilir.
- Şebeke suyunun olup olmadığına bakılır.
- Fıskiye borusunun kontrolü yapılır.
Kötü havanın filtrelendiği sistemde, bakım yapılmadan çalıştırılan baca sistemlerinde, verimli ve performanslı çalışma durmaya başlar. Bu kontroller ve bakımların düzenli şekilde yapılması, baca sisteminin daha verimli çalışmasına ve uzun ömürlü olmasına olanak tanır.
Sulu Baca Sistemi Nasıl Seçilmelidir?
Sulu baca sistemleri, çok farklı alanlarda kullanılabilir. Okullar, restoranlar, fabrikalar, apartmanlar, fırınlar sistemin en çok kullanıldığı alanlardır. Özellikle fabrikaların, sulu baca sistemi kullanması zorunludur. Apartmanlarda ya da restoran gibi yerlerde kullanılan sulu baca sistemi filtresi ise farklılık gösterir.
Sulu baca sistemi seçerken, nerede kullanacağınız konusunda bilgi sahibi olunması gerekir. Baca sistemlerinde kullanılan filtre ebatları da değişkenlik gösterir. Aynı zamanda kazan gücü ve kazan cinsi de baca sistemi seçiminde önemli faktörlerdir. Mecem Mekanik ile iletişime geçerek; işletmeniz, fabrikanız, apartman ya da kurulum yapılacak alan, keşif sonrasında projelendirilerek, gerekli rapor hazırlanır. Hazırlanan rapor dahilinde, en uygun baca sistemi ve filtresi tavsiyesi verilerek, projenin onaylanması durumunda, profesyonel hizmet sunulur.