mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Mekanik Havalandırma Sistemleri

Mekanik Havalandırma Sistemleri

Mekanik havalandırma sistemleri; evlerde ya da ticari binalarda, kirlenmiş havayı çekerek ya da taze hava vererek, daha iyi ve taze, iç hava kalitesini sağlayan sistemlerdir.

Mekanik havalandırma sistemleri 4 çeşittir:

  • Mekanik havalandırma ısı geri kazanım sistemi (MVHR)
  • Merkezi mekanik ekstraksiyon sistemi (C-MEV)
  • Merkezi olmayan mekanik ekstraksiyon sistemi (D-MEV)
  • Pozitif giriş havalandırma sistemi (PIV)

Tercih edilen her sistem; iç mekânın havasını iyileştirirken, yoğuşmayı, küfü ve nem riskini ortadan kaldırır. Alerji ve hastım hastaları için idealdir. Sessiz çalışır, düşük maliyetlidirler.

Mekanik Havalandırma Sistemi Nasıl Kurulur?

Sistemin kurulabilmesi için, ortamın yeterli derecede hava geçirmez olması gerekir. Daha küçük ya da daha yeni evlerde kullanıma uygun olan ısı geri kazanım sistemli havalandırmalar, evde kaç kişinin yaşadığına da bağlıdır.

Sistem boyutu ve kanal sisteminin kurulum süresi değişkenlik gösterir. Sistemin boyutu, evin yaşı, kurulum esnasında gerçekleşecek işlemler ve planlama, kurulumu etkileyen faktörlerdir.

Mekanik Havalandırma Sistemi İçin Neler Gerekir?

Mekanik havalandırma sistemleri; havayı sisteme pompalamak için elektriğe ihtiyacı vardır. Bunun yanında ortamdan atılan hava ile taşınan enerji, sistemi çalıştırmak için gerekli olan enerjiden daha büyük olacaktır.

Mekanik havalandırma sistemi için;

  • Kanal sistemi kurulur.
  • Evin yalıtımının iyi olması gerekir.
  • Kurulum yapılırken başka inşaat işlemlerinin de olup olmadığı önem kazanır.

Sistemin kurulacağı ortamda bir kanal sistemi yoksa, muhakkak kanal sistemi kurulur. Sistemin performanslı çalışması için, evin hava akımına dayanıklı olması ve ısı kaybının en aza indirilmesi gerekir.

Evde sistemi kurmak dışında başka inşaai işlerinin de olması, kurulum maliyetini daha da düşürür. Bu sebepten havalandırma sistemleri tesislerin kurulum aşamasında yapılır. Mecem Mekanik, sistemi kurmak için ilk olarak keşif yapar ve planlama gerçekleştirir. En uygun sistemi kurmak için gerekli tasarım yapılarak, kurulum tamamlanır.
Mekanik Havalandırma Sistemleri

Mekanik Havalandırma Sistemi Bakımı Nasıl Yapılır?

Bina içinde hava besleme, hava emiş ve transfer bölgelerine dayanan mekanik havalandırma, ısı eşanjörüne sahiptir ve fanlarla hava hareketini sağlar. Çoğunlukla zonlara kanallar kurularak çoklu sistem oluşturulur.

Sistemin dengeli çalışması ve temizlenerek bakımının yapılması önemlidir. Daha performanslı çalışmasını sağlamak için, havayı temizleyen filtreler, ortalama 3 ayda bir değiştirilir. Bu değişiklik ise, fan ünitesinin 10-15 yıl sorunsuz çalışmasına olanak tanır.

Mekanik Havalandırma Sistemlerinde Hangi Kanal Tipi Kullanılır?

Çoğunlukla ev tipi havalandırma sistemlerinde flex kanal sistemi kullanılır. Kanal sistemi seçilirken; verimliliğine, boyutlarına, hava sızdırmazlık özelliklerine, temizlik olanaklarına, kurulum kolaylığına ve fiyatına bakmak gerekir.

  • Flex kanallar
  • Galvanizli spiral kanallar
  • Radyal yarı sert kanal sistemleri kullanılır.

Sistemde direncin yüksek olması, basınç kaybının o denli yüksek olmasına sebep olur. Basınç düşüşünün iki katına çıkması, daha fazla gürültü ve enerji kullanımına neden olur. Bu yüzden zemin ya da boşluklara monte edilen kanalın, orada uzun süre kalacağı düşünülerek, kalitesinin yüksek olmasına dikkat edilir.

Mekanik Havalandırma Sistemi Yenilenebilir mi?

Binaların teknik özelliklerine ve kanal sisteminin ne ölçüde kurulacağına bağlı olarak, farklı tiplerde havalandırma sistemi yenilenebilir. Bungalov tipi evlerde çatı katına ya da iki küçük katlı binalara, yükselticiler ise gömme dolaplara monte edilebilir.

Mekanik Havalandırma Sistemleri Nerelere Kurulabilir?

Mekanik havalandırma sistemleri; filtre değişikliklerinin yapılması ve kolay erişim sağlamak için, uygun olan yerlere kurulur. Genellikle ünite termal zarf içine yerleştirilerek kullanılabilir.

Eğer termal zarf dışına monte edilecekse, sistem garaja da monte edilebilir. Bu durum ise, besleme ve boşaltma kanallarının mümkün olduğunca kısa tutulmasını ve ünitenin evin bölme duvarına yakın yere yerleştirilmesi gerekir.

Mecem Mekanik, kurulumun yapılacağı alanda keşif yaparak, planlama yapar. Planlamayı projeye dökerek, tüm teknik çizimler, mühendisler tarafından gerçekleştirilir. Projenin kabul edilmesi durumunda, sistemin kurulması için, konusunda uzman ve deneyimli saha elemanları, profesyonel hizmet verir.