mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

VRF Merkezi Klima Sistemleri

VRF Merkezi Klima Sistemleri

Variable Refrigerant Flow (VRF) açılımında olan klimalar anlam olarak değişken debili soğutucu akışkan sistemleri demektir. Sistem içerisinde barındırdığı akışkan debisinin değiştirilmesini sağlayarak ihtiyaç olan kapasiteyi, tam ve net olarak ayaralar. Bir dış ünite grubu sayesinde birden fazla iç ünitenin kontrol edildiği vrf klima sistemi olarak VRF merkezi klima sistemleri bilinir. Binanın değişen kapasite ihtiyaçlarına bağlı olarak soğutma veya ısıtma akışını düzenler. Tek bir yerden sağlanan bu akış düzenlemesi daha kolay kontrol edilebilmeyi sağlatır.

VRF Merkezi Klima Sistemleri Nasıl Çalışır?

Temelde dış ortama yerleştirilen bir dış ünite grubu, buna bağlı çok sayıda iç ünite bu sistemin kurulmasını gerçekleştirir. Hassas kontrollü bir otomasyonu yönetebilmeyi sağlarken içerisinde bakır boru hattı, dolaşan soğutucu gazdan oluştuğu görülür. Dış üniteden çıkan bakır boru çifti içerisinde gaz ve sıvı olacak şekilde iki çeşit olur. Bu boru çifti içindekiler iç üniteler boyunca dolaşarak tekrar dış üniteye geri döner. Her bir iç ünitenin ana bakır boru hattına bağlanması gerekir. Bu bağlanma aşamasında ise joint adı verilen Y-tipi bakır bağlantı elemanları kullanılarak sistemin çalışması sağlanır.

VRF Merkezi Klima Sistemleri Özellikleri

VRF merkezi klima sistemleri özellikleri bağlamında değişken gaz debisi sayesinde enerji tasarrufu elde etmesidir. Bu durum enerji tasarrufu ile birlikte çalışıp kullanıcıların konforunu en yüksek seviyeye çıkartır. Çevreye maksimum özen ve saygı gösteren bir sistem özelliğini kendi içerisinde taşır. Tasarruf konusuna odaklanarak gelişmiş uygulama esnekliğini içerisinde barındırır. Sistemin yapılmasındaki plan sayesinde her türlü yapıda tam bağımsız kontrol imkânı elde edilir.

VRF Merkezi Klima Sistemleri Avantajları

Dışarıdan olan bir üniteye bağlı iç üniteleri içerisinde barındırması kontrol edilmeyi de kolaylaştırır. Birbirinden bağımsız odalar birbirinden bağımsız sıcaklıklarda oluşturulabileceği için kontrol edilme gerçekleştirilir. Sistemin içerisindeki uygulama dış ünitedeki inverter kompresör ve iç ünitedeki expansion valfi tarafından kontrol edilmesi sağlanır. Alışılmış split klimadan temel farkı tek bir soğutucu hattına isteğe bağlı olarak daha fazla iç ünitenin varlığı gösterilebilir. Maksimum 5 dış ve 40 iç ünitenin bağlanabilmesi VRF merkezi klima sistemleri sayesinde gerçekleştirilir. Split klimadan farklı olarak daha da gelişmiş kontrol mekanizmalarını içerisinde bulundurur.
VRF Merkezi Klima Sistemleri

VRF Klima Sistemleri Çeşitleri

Bu klima Sistemleri 2 farklı sistemden çeşidi içerisinde barındır. Bu çeşitler;

  • Heat Recovery VRF
  • Heat Pump VRF olmak üzere iki çeşittir.

Heat Recovery VRF klima sistemi aynı anda ısıtma ve soğutma faaliyetlerini gerçekleştirebiliyorken Heat Pump VRF sistemi ise aynı anda sadece ısıtma ya da sadece soğutma gerçekleştiriyorlar. Mecem Mekanik teknik uzman kadrosu hangi çeşit kurulumunu binanızda isterseniz doğru ölçüm ve sonuç neticesinde gerçekleştirir.

VRF Klima Sistemleri Kullanım Alanları

Birbirinden bağımsız birden fazla bölgenin iklimlendirme ihtiyacının olduğu yerde VRF merkezi klima sistemleri kurulum gerçekleştirilebilir. Yük ihtiyacının sürekli değiştiği otel, hastane, ofis, restoran, mağaza, tiyatro, sinema gibi yerler bu sistem için tam olarak uygun mekânlardır. Ayrıca bu sistem cam giydirme cepheli binalar, mimari unsurların ön planda olduğu ya da dış cephesinde deformasyon istenmeyen tarihi binalarda kullanımı gerçekleştirilerek dışarıdan görüntü kirliliğinin de önüne geçilmiş olunur.

VRF Klima Sistemleri Konfor ve Verimlilik

Otel, plaza gibi çok sayıda birbirinden bağımsız iç mekanın iklimlendirilmesi için bu sistemden faydalanılır. Bir odanın ısıtılırken başka bir odanın soğuk tutulması bu sistemin konfor ve verimlilik oluşmasını sağlar. İhtiyacı olunan alanda yararlanılan bir sistem olarak karşımıza çıkar. Mecem Mekanik ise uzman kadrosu sayesinde bu konforun kurulmasını sağar.