Chiller Soğutma Sistemleri
Chiller soğutma sistemleri genel anlamda mahaldeki ısınan havayı dışarı atarak ortamın soğutulmasını sağlayan sistemlerdir. Isıtma sistemleri gibi kapasiteli bir mahal koşullandırma özelliğini içerisinde barındırırlar. Bu barındırma sayesinde daha geniş çalışma gösteren bir sistem olarak varlığını gösterir. Soğutma işlemlerinde daha üst seviye özellikler sergiler.
Chiller Soğutma Sistemleri Nasıl Çalışır?
İngilizce “chiller” olarak adlandırılan kavram soğutma demektir. Bu kavramın adlandırılmasıyla soğutma sistemleri ısıyı bir kaynaktan alarak başka bir kaynağa transfer eder. Transfer etme sürecinin sonunda enjeksiyon soğutma sistemi olarak adlandırılır. Soğutma görevini üstlenen bu sistem ise içeriğinde Kompresör, kondanser, genleşme vanası ve evaporatörden parçalarını bulundurur. Bu parçalar ise chiller soğutma sistemleri içerisinde kompresörde sıkıştırılan ve ısınan gazın kondanserde soğutulmasını gerçekleştirir. Bu işlemin sonunda genleşme vanasından geçen gazın basıncı dolayısı ile sıcaklığı düşürür. Düşmesiyle sıvılaşma oluşur. Evaporatörden geçerken soğutulmak istenen sıvının üzerinden ısıyı alarak alçak basınçta gaz olarak kompresöre getirilmesini sağlar. Burada yeniden sıkılaştırılma durumu ortaya çıkar. Çalışma düzeneği bu şekilde meydana gelir.
Chiller Soğutma Sistemleri Özellikleri
Yarı Hermetik, scroll veya vidalı kompresörlü olan sistem hava veya sudan faydalanarak soğutma işlemini gerçekleştirir. Amonyaklı ve freonlu sistemlerde çalışması istenilir. Bunun üzere dizaynı gerçekleştirilip standart olarak borulu soğutucu kullanılır. Sistem içerisinde alternatif olarak plakalı soğutucu eşanjör de kullanılabilir. İç ve dış ünite azot şarjlı olarak teslim edilen sistemin parçası kurulum aşamasının ardından kolay kurulumu sağlanmaktadır. Soğutucunun üniteleri elektrik panosu ve tüm otomatik kontrol elemanlarını barındırmasının ardından kurulum gerçekleştirilir. Mecem Mekanik uzman teknik kadrosu sayesinde bu kurulum adımlarıyla ve profesyonellikle gerçekleşir.
Chiller Soğutma Sistemleri Çeşitleri
Chiller soğutma sistemleri iki ana grupta ayrımı görülür. Gösterdikleri özelliklere ve kullanılan malzemelere göre ayrım gerçekleşir. Bu çeşit ise;
- Hava Soğutmalı Chiller
- Su Soğutmalı Chiller’dir.
Hava Soğutmalı Chiller
Farklı özelliklerine göre gruplandırılan soğutma sisteminin içerisinde olan hava soğutmalı chiller AVM binalarında, Fabrikalarda, Üretim proseslerinde yoğun olarak tercih edilir. Isı kaynağından dolayı ayrımı içerisinde gözetlenir. Isının havaya atıldığı soğutmalar bu sistem içerisinde yapılır. Chiller içerisindeki soğutucu gazın, evaporatör ve kompresör üzerinden kazandığı enerjisinin hava soğutmalı bataryalar üzerinde atması sayesinde sistemin sorunsuz çalışmasını sağlar. Kondanseri hava ile soğuyan cihazdır. Bu yapının üzerinde bulunan fanlar sayesinde geçen akışkan soğutulur. Fanlar yardımı ile batarya yüzeyinde hava akışı gerçekleşerek transfer sağlatılır. Gaz üzerindeki ısının havaya iletilmesiyle soğutma bu sitem içerisinde gerçekleşmiş olur.
Su Soğutmalı Chiller
Kondanseri su ile soğuyan cihaz sistemi bu sistemi oluşturur. Hava soğutmalı chiller çalışma mantığından farklı olarak çalışır. Kondenser devresindeki sıcak gazı su ile soğutmasıyla işlemi başlatır. Gazın soğutulması için hava soğutmalı bataryalar yerine su kullanarak işlemin olmasına zemin hazırlar. Kondenser içerisinde dolaştırılacak olan soğutma suyunun oluşması sırasında su kaynağı ihtiyacı belirtilir. Herhangi bir su kaynağı bu ihtiyacın giderilmesini sağlar. Su soğutmalı chiller sistemlerinde genel olarak sistemin yerleştirilecek alanın kısıtlılığı olduğu alanda kurulduğu gözlemlenir. Enerjinin yüksek suyun ucuz olduğu alanda kullanımı gerçekleşir. Deniz üstü araçlarda bu sistemin varlığından yararlanılır.
Chiller Soğutma Sistemleri Kullanımı
Chiller soğutma grupları; endüstriyel üretim tesisleri başta olmak üzere çeşitli yerlerde kullanıldığı görülür. Mecem Mekanik ile profesyonel kurulumu gerçekleştireceğiniz sistem gıda ve ilaç sanayi, plastik üretim tesisleri, kozmetik imalat tesisleri, soğuk hava depoları gibi alanlarda kullanılır. Her kullanım alanına uygun proje çiziminde sorunsuz aşamaları bu kurulum sayesinde elde edersiniz.