Temiz Su Tesisatı
Temiz suyun kirlenmesinin önlenmesi ile iletilmesi gereken yerlere iletilmesini sağlamak ve kirli suyun bir araya toplanıp tahliyesini sağlamak için yapılan tesisat uygulamasına temiz su tesisatı denir. Tesisat dış temiz su tesisatı ve iç temiz su tesisatı olmak üzere iki gruba ayrılır.
Temiz Su Tesisatı 2 Gruba Ayrılır
Suyu binadaki katlara dağıtan kolonlar ile kolonlardaki suyu kullanma alanına taşıyan bağlantı borularından oluşan sistem iç temiz tesisattır. Dairelerde zorunlu bir durum olmadığı sürece temiz su borularının döşendiği yerler sıvaların içidir, bu sistem binalarda terlemeyi önler. Katlara çıkan kolon boruları aksi halde yani sıva üstüne döşenir. Tesisat borularının döşenmesine başlamadan önce zarar verilecek başka tesisat olup olmadığının kontrolünün ardından kırılacak yerler işaretlenir.
Borular Duvara Yerleştirilmeli
Su kullanım yerlerinin düzgün şekilde belirlenmesi halinde sıcak su ve soğuk su tesisatının iyi şekilde planlanması hem işçilikte hem de malzeme kullanımında ciddi bir tasarruf sağlanmasına katkı sunar. Zemine döşenen boruların herhangi bir şekilde arızalanması ya da patlaması durumunda hem tamiri hem de değiştirilmesi ciddi bir sorundur. Bu yüzden boruların zemine değil duvara yerleştirilmesi gerekir. Öncelikle soğuk su tesisatı döşenir ardından sıcak su tesisatı için işaretleme yapılarak ısıtıcı çıkışından başlamak üzere tesisata sıra ile döşenir.
Çelik Borular İle Tesisat
Çelik borular ile tesisatın döşemesinde galvanizli demir boru, mengeneye yeterli uzunluk ile bağlanır. Ölçüyle işaretlenen yerden kesilen boru ağzı diş açmak için temizlenir ve boruya uygun olan pafta lokması pafta gövdesine yerleştirilir. Ardından pafta cırcır yönüne ayarlanır ve borunun diş açılacak ucuna takılır. Boru eksenine dik baskı uygulanarak saat yönüne doğru pafta çevrilir ve birkaç tur sonunda dişlere yağ damlatılır bu sayede paftanın ısınması engellenir ve dişlerin rahat bir şekilde açılması sağlanır.
Temiz Su Tesisatı; Bakır Boru
Diş boyu pafta boyundan iki diş kadar daha fazla olmalıdır, galvanizli demir boru ek parçası ile yön değiştirmeler ile birleştirmeler yapılır. Borulara kesinlikle eğme, bükme ve kaynak gibi sıcak işlemler yapılmamalı çünkü bu durum borunun korozyona uğramasına ve özelliğini kaybetmesine neden olur. Boruda açılan diş üzerine sızdırmayı önlemek için keten ya da teflon bant kullanılır. Çok küçük tesislerde kullanılan bakır borular ile temiz su tesisatı döşemesi biraz daha fazla maliyetlidir ama montajı kolay, korozyona dayanıklı ve daha hafiftir. Et kalınlıkları az olduğundan dolayı dişli bağlantıya uygun olmayan bakır borular havşalı, yüksüklü, lehimli ya da kordonlu olarak birleştirilir.
Plastik Boru Kullanımı
Tesisatlar da kullanılan başka bir sistemde plastik borulardır. Isıl işlem uygulanarak birleştirilen plastik boru 260 ila 270 dereceye kadar ısıtılır, bu sayede kolay şekil alır ve aynı cins plastik ile yapışma özelliği elde eder. Kaba işçilik aşamasında tesisatın su kullanım ağızlarının yerden yükseklik oranını bilmek gerekir, buna göre gerekli armatürlerin yerden yükseklik değerleri cm olarak şu şekildedir;
- Taharet musluğu – 15
- Lavabo – 110
- Banyo küveti – 75
- Klozet – 40
- Pisuar – 80
- Ayaklı lavabo – 50 ya da 55
- Termosifon ya da şofben – 110
- Evye – 110
- Çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi – 60
- Isıtıcı – 110 ya da 120
Sektörün En Güvenilir Firması Mecem Mekanik
Temiz su tesisatı uygulanmasında sektörün en güvenilir firması olan Mecem Mekanik teminatı ve profesyonelliğinde hizmet almak için iletişime geçebilirsiniz. İşinde uzman kadroların verdiği hizmette amaç müşterinin memnun olmasıdır.