Güneş Enerjisi Sistemleri
Nükleer bir reaktör olan güneş 150 milyon km’lik uzaklıktan 8,5 dakikada dünyaya ulaşan küçük enerji fotonları yayar ve her bir saatlik zaman diliminde dünyanın bir yıllık enerji ihtiyacını karşılayan fotonlar yeryüzüne ulaşır. Bu enerjinin yakalanarak elektrik enerjisine veya termal enerjiye çevrilmesi için uygulanan sistemlere güneş enerjisi sistemleri denir.
Güneş Enerjisi Sistemleri Çalışma Prensibi
Sistemin işleyişinde ilk olarak güneş ışığı binaların çatılarında bulunan modüllere ulaşır. Güneş panelleri tarafından doğru akıma ( DC ) çevrilir ve ınvertere aktarılır. Aktarılmasından sonra evirici enerjiyi doğru akımdan alternatif akıma ( AC ) çevirir. Tüm bu süreç çok hızlı, çok temiz ve çok kolay gerçekleşir. Fotonlar solar hücrelere çarptığında elektronları hareketlendirir ve atomlarından ayrılmasını sağlar. Şayet iletkenler güneş enerjisi hücrelerinin artı ile eksi taraflarına bağlanmışsa elektrik devresi oluşur ve elektronların bu devreden akması ile elektrik üretimi yapılır.
Güneş Enerjisi Sistemleri; Kurulum Gücü
Solar enerji sistemi panellerin bir araya gelmesi ile oluşur. Paneller ise polar hücrelerin bir araya gelmesi sayesinde oluşumunu tamamlar. Güneş enerjisi modülünün çok olması güneş enerjisi sistemleri kurulu gücünün büyüklüğünü ortaya koyar. Solar hücreler diğer yarı iletkenler gibi silisyum malzemeden üretilir ve fotovoltaik solar paneller bu solar hücrelerden oluşmaktadır. Akülerde olduğu gibi solar hücreler elektrik alan üretmek için pozitif ve negatif iki farklı tabaka olarak üretilir.
Doğru Akım Elektrik Yerine Alternatif Akım Elektrik
Fotovoltaik solar modüller doğru akım elektrik üretim görevini üstlenir. Doğru akımda elektronlar elektrik devresinde tek yöne hareket eder. Alternatif akımda ise elektronlar araba motoru silindirinde olduğu gibi periyodik bir şekilde ters yöne itilir ve çekilir. Tel mıknatısın yanında bobin döndüğünde jeneratörler alternatif akım elektrik üretir. Elektriğin üretilmesiyle jeneratörün kolunu birçok farklı enerji kaynağı çevrilmesi görülür. Elektrik şebekelerinde doğru akım yerine alternatif akımın tercih edilmesindeki neden uzun mesafeye iletimdeki az maliyettir.
Panellerden Sorumlu Olan Mikro Eviricidir (INVERTER)
Paneller tarafından üretilen doğru akım elektriği, alternatif akım elektriğe çeviren evirici yani inverterdır. Elektrik sistemlerde bir beyin olan eviriciler ayrıca toprak kaçaklarına karşı koruma sağlar. Üretilen enerji, akım, gerilim gibi birçok benzer istatistiği tutar, iletir ve panellerin üst seviye güç noktalarında çalışmasını sağlar. Her bir panelin ayrı ayrı uygun değer seviyede çalışması ve istatistiklerin tutulmasından sorumlu olan mikro evirici ya da optimizerdir.
Güneş Enerjisi Kullanımının Avantajları
Güneş enerjisi sistemleri birçok avantaja sahiptir;
- Yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olan güneş sonsuz bir kaynaktır;
- Elektrik şebekesinin olmadığı bölgelerde insanların elektrik ihtiyacını karşılamasını sağlayan tek enerji kaynağıdır;
- Hem sessizdir hem de CO2 üretimi sıfırdır;
- Gereksinimden fazla üretilen enerjinin satılma olanağı vardır;
- Diğer enerji kaynakları ile değerlendirildiğinde güneş enerjisinde malzemelerin ve tesisatın bakımına ihtiyaç çok daha azdır;
- Kurulumu için diğer enerji tesislerinde olduğu gibi büyük alanlara gerek yoktur; binaların çatılarına kurulur;
- Küresel iklim krizine karşın en etkin mücadele aracıdır;
- Yaşanan herhangi bir doğal afet sonrası kullanılabilen tek enerji sistemidir;
Mecem Mekanik Sektörde Kalitenin Adresi
Mecem Mekanik kurduğu güneş enerjisi sistemleriyle sektörde her zaman kalitenin adresi olarak sektöre birçok alanda olduğu gibi bu alanda da öncülük etmektedir. Firmanın enerji sistemlerinde uzman olan mühendislerinin kontrolünde hazırlanan projeler alanında deneyim sahibi profesyonel bir teknik ekip tarafından uygulanır. Projelerden istenen verimin alınması için kullanılan tüm malzeme ve yöntemler gelişen teknoloji takip edilerek son teknolojik ürünlerden oluşur.