mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Isıtma Tesisatı

Isıtma Tesisatı

Yaşam alanlarının istenen sıcaklıkta kalabilmesi için içerideki ısının dışarı kaçmamasını sağlayan sistemlere ısıtma sistemi ve bu sistemin yaşam alanına veya işletmeye ulaşmasını sağlayan sisteme de ısıtma tesisatı denir. Isıtma tesisatları;

  • Merkezi ısıtma sistemleri
  • Lokal ısıtma sistemleri
  • Bölgesel ısıtma sistemleri
  1. Sıcak su ile bölge ısıtması
  2. Buhar ile bölge ısıtması
  3. Kızgın su ile bölge ısıtması
  • Özel ısıtma sistemleri olmak üzere 4 farklı grupta ele alınır ve uygulanır.

Uygulanacak Isıtma Tesisatı Belirlemesi

Hangi sistemin uygulanması gerektiği ilk yatırım maliyeti, işletme maliyeti, konfor, işletme kolaylığı, çevre faktörü ve servis bakım sıklığı ile servis kolaylığı dikkate alınarak belirlenir. Merkezi ısıtma tesisatında sıcak su kazanı, su taşıyıcı borular, radyatör, konvektör, genleşme deposu, sirkülasyon pompası, otomatik kontrol cihazları ve farklı dolaşım elemanları yer alır ve ısıtıcı akışkan olarak yaklaşık 80 derecelik sıcaklık değerine sahip sıcak su kullanılır. Sıcak su kazanında üretilen sıcak su borularla ısıtıcı elemanlara taşınır, ısıyı oda hacmine bırakarak tekrar su kazanına geri döner.

Lokal Isıtma Tesisatı

Lokal ısıtma tesisatı ise Mecem Mekanik uzman kadrosu tarafından az katlı küçük yaşam alanlarında uygulanır. Halk arasında kombi, Yoğuşmalı Kazan, Kat kaloriferi, Isı pompası olarak bilinen sistemler, hem az yer kaplar hem maliyeti düşüktür hem konut ısıtmasını hem de sıcak su ihtiyacını aynı anda karşılar. Günümüz enerji verimliliği yönetmeliklerinden dolayı 2000 m2 üzeri binalarda merkezi ısıtma sistemlerine geçilmesi zorunludur.

Bölge Isıtma Sistemi

Bölge ısıtma sistemleri ise genellikle sitelerde, hastanelerde, kampüslerde yani birden fazla binayı tek sıcak su kazanı ile ısıtma sistemidir, bir şehrin ısıtması da bu sistem kullanılarak mümkün haldedir. Her bina için ayrı kazan yerine tek bir kazan ile tüm binaların ısıtma ve sıcak su ihtiyacı karşılanır.

Isıtma Tesisatı

Bölgesel ısıtma sistemi aynı su şebekesi, elektrik şebekesi gibi bir alt yapı şebekesidir, proje aşamasında merkezi ısıtma sisteminin yerinin belirlenmesi, şebeke maliyeti, yakıt ikmali ve kül nakil gibi etkenler dikkate alınmalı. Ciddi bir altyapı yatırımı gerektirmektedir. Bu sistemlerin dezavantajları;  tesisat içinde meydana gelen yüksek ısı kayıpları ve bakım arıza durumunda ortaya çıkan ekipman büyüklüğünden kaynaklı zorluklardır.

Güneş Enerjili Isıtma

Bölgesel ısıtma sistemlerinin, merkezi ısıtma sistemlerine göre işletme maliyeti daha az, baca maliyeti düşük, otomatik kontrol maliyeti düşük, daha güvenli ve çevre kirliliğine olumsuz etkisi daha azdır. Genellikle sıcak su üretmek amacı ile kullanılır.

Doğru Proje İle Doğru Tesisat

Mecem Mekanik olarak proje aşamasından uygulamanın son aşamasına kadar müşterilerine en uygun çözümler sunar. Isıtma sistemlerinden istenen ihtiyacın karşılanması ve binalarda ısıtma konforunun sağlanması için projeye ilk aşamada gösterdiği özeni son aşamasına kadar sürdürerek doğru proje ile doğru tesisat uygulamasını tamamlar. Gerek projelendirme gerekse uygulamada uzman personel ve profesyonel teknik ekip ile şantiyede telafisi güç sorunlar yaşanmasına izin verilmez.