mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Isı Paylaşım Sistemleri

Isı Paylaşım Sistemleri

2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı enerji verimlilik kanunu ısı gider paylaşım sistemini yasal olarak zorunlu hale getirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki verdiği firmalar aracılığı ile merkezi sistem ile ısınan binalarda ısı paylaşım sistemleri sayesinde ısınma ve sıcak su ihtiyacı için harcanan enerji tasarruflu kullanılması ve doğru paylaşılması sağlanıyor.

Isı Paylaşım Sistemleri Enerji Giderini Paylaştırır

Merkezi ısınma sistemi kullanılan binalarda daire sakinleri tüketilen ısıyı kontrol ederek bireysel olarak ödemesi gerekeni öğreniyor. Sıcaklık kontrolünün yapılması sayesinde ihtiyaca göre enerji tüketimi gerçekleştirilirken dairelerin kullandığı enerji gideri dairelere paylaştırılıyor. Yani merkezi sistem ile ısınan binalarda herkes ısındığı kadar para öder. İç mekan sıcaklığı ile radyatör sıcaklığının arasındaki farkı ölçen ve tüketim oranını belirten cihazlara ısı payölçer denir.

Tüketilen Enerji Kadar Maliyet Ödenir

Yine merkezi sistem ile ısınan binalarda her radyatöre takılan ve bireysel olarak tüketim değerini kaydeden cihazlar dairelerdeki tüketimin gerçek tüketim değeri üzerinden gider paylaşımının yapılmasını sağlıyor. Ve ısı paylaşım sistemleri ile her daire kendi tükettiği kadar enerji giderini ödüyor. Binaya gelen ısı enerji faturasının ardından uzaktan okuma sistemi (GSM) ile uzman bir ekip dairelere düşen enerji tüketim maliyetini dairelere gitmeden insanları bu konuda rahatsız etmeden kanunda belirtildiği gibi kullanım oranına göre paylaştırır.

Isı Paylaşım Sistemleri Enerji Tasarrufu Sağlar

Binalardaki ısıtma ve soğutma için kullanılan enerjinin ölçümünde kullanılan cihazlara ısı sayacı yani kalorimetre denir. Her daire için ısıtma sistemi girişine takılan cihaz dairelerin her birinin ayrı olarak enerji tüketimini belirler. Bu sayede daire başına düşen tüketilen enerji miktarı oranların ve her dairenin ödemesi gereken bedel ücretlendirilir. Böylelikle tüm katlarda adil ısıtma olanağı sağlandığı gibi Mecem Mekanik tarafından boşa harcanan enerjide kontrol altına alınarak enerji tasarrufu yapılmış olur.

Daire Isı İstasyonu Enerji Üretmez

Merkezi ısıtma sisteminin bulunduğu binalarda her daire için ayrı olarak monte edilen kullanılan sıcak suyu ani ısıtma prensibi ile hazırlayan ve ısıtma sisteminin kontrolünü sağlayan çok fonksiyonlu ünite ise kat istasyonları olarak adlandırılır. Merkezi ısıtma sisteminde ara yüz görevi üstlenen ve dairenin enerji merkezi olan daire ısı istasyonu enerji üretimi yapmaz ancak gelen enerjiyi daireye aktarır.
Isı Paylaşım Sistemleri

Isı Paylaşım Sistemleri; Kat İstasyonlarının Avantajları

Isıtma sistemi, kullanılan sıcak su, radyatör, konvektör, yerden ısıtma, fan coil ve soğutma sistemi tesisat kısımlarını kontrol eden, basınç ve debi düzenleyiciler, su sayacı ve ısı sayacı bulunan kat istasyonlarının avantajları;

  • Kullanım suyu sıcaklığı termal, hidrolik ya da her ikisinin birlikteliği ile kontrol sistemleriyle 20 ila 70 derece arasında ayarlanabilir
  • Dairenin büyüklüğü ve içerisindeki insan sayısına göre ihtiyaç duyulan sıcak su plakalı ısı eşanjörü aracılığıyla beklenmeden karşılanır
  • Her oda sıcaklığının kontrolü için termostatik radyatör vanalarının çalışması için ortam sağlanır
  • Sıcak suyun ihtiyaç anında ısı istasyonunda hazırlanması ile sıcak su pompası, pompa panosu, boyler, boyler kalorimetreleri, sıcak su sayaçları gibi malzemelere gerek kalmaz
  • Her daire için ayrı baca ya da doğalgaz hattına gerek kalmaz
  • Lejyonella riski ortadan kalkar
  • İşletme ve bakım giderleri düşer.

Konusunda Uzman Ekip

Mecem Mekanik ısı paylaşım sistemleri konusunda uzman bir ekibe sahip, profesyonel bir kadro ile binalardaki enerji tüketim tasarrufu yapılmasını sağlar. Dairelerde kullanılan enerji tüketim giderlerinin kullanıldığı oranda dağıtımını gerçekleştirir. Kullandığı en son teknolojik ürünler sayesinde uzun yıllar binalarda hiçbir sorun yaşanmadan güvenli kullanım imkanı sunar.