Havuz Nem Alma Sistemleri
Yüzme havuzu alanlarının; güvenli, konforlu, daha işlevsel olması için, kalitesi yüksek ve güvenilir havuz nem alma sistemleri kullanılması gerekir. Havuzlarda nem alma ekipmanına, düzenli bakım yapılmalı ve periyodik olarak değiştirilmelidir.
Özellikle kapalı havuzlarda kullanılan nem alıcılar, karmaşık oldukları kadar pahalı sistemlerdir ve değiştirilmeleri ise maliyetli olur. Diğer yandan yapılan nem giderici bakımı ise, daha az maliyetli olmasına rağmen, iyi bir çözüm olmaktan çok uzaktır.
Aynı zamanda yüksek nem seviyeleri; gerçek ve algılanan hava kalitesini de etkiler ve korozyona neden olur. Böylece insan sağlını etkileyen küf, toz akarları, bakteri ve virüsler oluşmaya başlar.
Havuz Nem Alma Sistemi Nasıl Çalışır?
Nem seviyesinin rahatsız edici boyuta gelmesiyle birlikte; küf, korozyon, tavanlarda ve pencerelerde su damlaları oluşmaya başlar. Aynı zamanda kurulacak sistem, ünitenin büyüklüğüne, dikey ya da yatay oluşuna göre değişkenlik gösterir.
Havuz nem alma sistemleri, 4 ana bileşenden oluşur:
- Nem giderici
- Dış soğutma ünitesi
- Havuz odası için ayrılan kanal sistemi ya da hava dağıtım sistemi
- Alan için ısı kaynağı
Tüm havuz nem alma sistemlerinde; boyutlandırma, hava akışı, havanın devir daimî, dış hava negatif basıncı, havuz odasına göre tasarlanacak, basınçlı hava kanal sistemine monte edilerek bağlanır.
Mecem Mekanik, kanal çalışması yaparken, tasarımınıza bağlı şekilde üstten ya da yeraltından kurulacak şekilde yapar. Sıcak hava akışının, yoğuşmaya eğimli cam pencereler, sürgülü kapılar, çatı pencereleri gibi alanlardan geçmesini sağlamak için stratejik şekilde kurulur.
Havuz Nem Alma Sistemi Neye Göre Boyutlandırılır?
Sistemin kurulması ve doğru boyutlandırma yapılabilmesi için, bazı bilgilere ihtiyaç duyulur. Havuz nem alma sistemleri boyutlandırılırken, aşağıdaki ölçümlemelere dikkat edilir.
- Havuz odasının toplam uzunluğu
- Korunacak hava sıcaklığı
- Havuz yüzeyi alan toplamı ve korunması gereken suyun sıcaklığı
- Havuzun bulunduğu mekânın tavan yüksekliği
- Havuzun nasıl bir ortamda bulunduğu (ev, işyeri, rehabilitasyon, terapi, ticari)
- Var olan bir yapı ya da yeni yapılacak bir yapı
- Havuz kimyasalları
- Binanın yapısı (cam ve çerçeve, çelik konstrüksiyon ya da beton)
- Odanın nasıl ısıtılacağı
- Soğutmanın olup olmayacağı
Bu bilgiler ışığında, bulunulan iklim de göz önüne alınarak, gerekli hesaplamalar yapılarak, sistemin genel boyutlandırılması gerçekleştirilir.
Havuz Nem Alma Sistemi Nasıl Belirlenir?
Havuz odasının toplam büyüklüğü alınarak, tavan yüksekliği ve besleme havası için, hava akış gereksinimleri belirlenir. Bunun amacı, nem alma sistemi için fanın boyutlandırılması içindir.
Yapılan hesaplamalar sayesinde, dış hava gereksinimleri sağlanır ve bu hesaplamalara uygun şekilde negatif basınçlı fan boyutlandırılır. Buharlaşma oranı hesaplandıktan sonra, alanın neminin alınması için, nem gidericinin tonajı ve kompresör boyutu eşitlenir.
Böylece soğutma hacminin, en sıcak iklim zamanları belirlenir ve soğutma ünitesi projesine uygun olarak boyutlandırma gerçekleştirilir.
Küçük Havuzlar İçin Hangi Tip Nem Alıcılar Uygundur?
Küçük havuzlar için tek bloklu cihazlar bulunur. Kurulumu sırasında herhangi bir inşaai çalışmaya gerek duyulmaz. Sistem ünitesi, havuzun bulunduğu odaya, havuza ortalama 2 metrelik bir uzaklığa yerleştirilerek, işlem tamamlanır.
Nem Alıcılar Duvara Monte Edilebilir mi?
Duvar boyunca bitik şekilde monoblok sistemler, makine odasına kurulabilir. Havuz odasında ise sadece giriş çıkış ızgarası görünür. Bu sistem, havuzun bulunduğu alanın dışına kurulmasına da olanak tanır.
Kanallı Nem Alıcılar Nasıl Çalışır?
Havuz nem alma sistemleri içinde kurulacak kanallı sistem, pencerelerde oluşan yoğuşmayla çözümün tek çaresidir. Camlı duvarlara, çıkış ızgaraları takılarak gerçekleştirilir. Ekipman ise teknik odaya yerleştirilir.
Mecem Mekanik, havuz salonunuza en uygun şekilde, havuz nem alma sistemlerini, titiz keşif çalışmasıyla oluşturur, proje sunumunu yapar ve kabul edilmesi doğrultusunda, kurulumu gerçekleştirerek, kullanımınıza sunar.