mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Taze Havalandırma Sistemleri

Taze Havalandırma Sistemleri

Taze havalandırma sistemleri; çoğunlukla klima sistemleriyle bağlantılı olarak kullanılan sistemlerdir. Dış ortamdan alınan oksijen bakımından zengin havanın; koku, toz ve partiküllerden temizlenerek, iç ortama gönderme prensibine göre çalışır.

Ortama sürekli taze hava salınırken, kirleticilerin seyreltilmesi sağlanır. Beklentilere ve ihtiyaçlara göre özel olarak tasarlanabilen sistem, imalathanelerde, üretim tesislerinde, gıda sektörü gibi alanlar için, oldukça idealdir.

Temiz Hava Miktarı Nasıl Ölçülür?

Dışarıdaki hava, temiz bir dış konumu kullanarak, havaya toplayan çatı ya da yan duvar havalandırma girişiyle sisteme ulaşır. Filtreden geçerek sisteme çekilen hava, kanalları takip ederek, işleme fanının emme tarafına geçer. Hava, dönüş havasıyla karışarak, besleme kanalı aracılığıyla, bina içinde eşit olarak dağılır.

Binaya temiz hava girişi için, hesaplama yapılır. Hesaplama yapılırken;

  • Dış hava sıcaklığı
  • Dönüş hava sıcaklığı
  • Karışık hava sıcaklığı kullanılır.

Yani temiz hava%= karışık hava sıcaklığı-dönüş hava sıcaklığı/ dış hava sıcaklığı -dönüş hava sıcaklığıx100 formülüyle temiz hava miktarı ölçülür.

Taze Havalandırma Sistemi Nerelerde Kullanılır?

Taze havalandırma sistemleri; güvenli çalışma ortamlarının oluşturulması, toz, buhar, duman, diğer kirletici partiküllerin, insan sağlığına etki etmemesi için, ortamdan uzaklaştırılması için kullanılır.

Havalandırma sistemleri;

  • Yinelenen taze hava sağlamak
  • Ortamın havasının yenilenmesini sağlamak
  • Yangın ve patlama riskini önlemek
  • Kirleticileri seyreltmek
  • Kötü kokuları gidermek amaçlı kullanılır.

Belirli hızda havanın taşınması ve istenmeyen zararlı partiküllerin ortadan kaldırılması için, kurulacak mekâna göre tasarlanan havalandırma sistemleri, özellikle imalathanelerde, üretim tesislerinde, gıda sektöründe sıklıkla tercih edilir.

Mecem Mekanik uzman ekibiyle görüşerek, işletmenize en uygun sistemin kurulabilmesi için ücretsiz keşif isteyebilir, uzman mühendis ve tasarımcılar tarafından hazırlanacak havalandırma sistemine sahip olabilirsiniz.

Havalandırma Sistemi Nasıl Kurulur?

Havalandırma sistemi; ortak kullanım alanlarının ya da kapalı ortamların havalandırılması için kullanılan en ideal sistemlerdir. Doğru şekilde tasarımı yapılmayan ya da mevcut sistemin bakımı yapılmadığında, ortam kalitesi düşmeye ve insan sağlığını etkilemeye başlar.
Taze Havalandırma Sistemleri
Havalandırma sistemi kurulurken;

  • Kurulum yapılacak ortamın hacmi
  • Ortama gerekecek olan hava miktarı
  • Kullanım şekli
  • Ortam içinde bulunan insan sayısına göre hesaplamalar yapılır.

Küçük işletmelerden büyük işletmelere kadar, ihtiyaca ve beklentilere uygun şekilde tasarlanması gereken havalandırma sistemleri, gerekli tüm hesaplama ve planlama yapıldıktan sonra projelendirilerek, kurulumu yapılır.

Havalandırma Sistem Seçenekleri Nelerdir?

Havalandırma sistemleri, farklı yerlerde kullanılır. Havalandırma sistemleri tuvalet ve mutfak alanlarında aspiratör şeklinde kullanılarak, yemek kokuları, nem oluşumu giderilir.

Tavan türbinleri, pasif havalandırmaların yerine elektrikli fanlar kullanılarak, havalandırma yapılsa da yeterli hava akışı için, hava koşullarına tabi olunur. Klima sistemleriyle beraber kullanılan taze havalandırma sistemleri sayesinde, dış ortamdaki hava alınarak, koku, toz, zararlı partiküllerden arındırılarak, iç ortama tekrar verilir. Üzerinde bulunan taze hava modları, egzoz modları ve fan hızı modları sayesinde, istenen hava miktarı da kolaylıkla ayarlanır.

Havalandırma Sistemlerinde Bakım Nasıl Yapılır?

İç hava kalitesinin en üst seviyede olması için, sistemin belli periyodlarla bakımının ve temizliğinin yapılması gerekir. Besleme ve dönüş kanallarında oluşmaya başlayan kirler, tozlar, mantar ve diğer zararlı partiküller, insan sağlığına zarar vermeye başlar.

Besleme kanalları içinin temizlenmesi için, uygun aparatlar kullanılarak, temizliği ve bakımı yapılır. Filtreler temizlenir, bağlantı noktaları kontrol edilir. Sistemin belli bölgelerinden alınacak hava örneğiyle temiz hava miktarı ve kalitesi ölçümlenir.

Havalandırma Sistemlerinde Dengeleme Gerekir mi?

Taze havalandırma sistemleri; ortamın sürekli olarak taze hava salınmasına olanak tanır. Hava sirkülasyonu sayesinde, kirleticiler seyreltilir ve istenmeyen kokuların oluşumu önlenir.

Sistemi kurarken; hava akışının ölçülmesi, ayarının yapılması ve dengelenmesi gerekir. Mecem Mekanik; ücretsiz keşif hizmetiyle, tüm alanı hesaplayarak, işletmeniz için en doğru havalandırma sistemini belirler. Belirlenen sistem projeye dökülerek sunulur ve projenin kabul edilmesiyle birlikte, konusunda uzman ve deneyimli saha ekipleriyle, sistem kurulur.