mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Ultraviyole (UV) Hijyenik Hava Temizleme Sistemleri

Ultraviyole (UV) Hijyenik Hava Temizleme Sistemleri

Ultraviyole (UV) hijyenik hava temizleme sistemleri; havada bulunan mikroorganizmaları, bakterileri, küf ve virüsleri, etkisiz hale getirmek için, kısa dalga şeklinde UV-C ışığını kullanır.

Günümüzde kullanılan UV-C hava temizleyicileri, ticari ya da ev klima sistemlerine takılan bağımsız cihaz ya da sistemler olarak bilinir. Hava cihazdan içeri girerek, direkt olarak antiseptik ışınlama yoluyla, dezenfekte işlemine başlamak için, UV lambalarından geçer.

UV Hava Temizleyicilerinin Etkili Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Mikropları yok etmek için, özel olarak tasarlanan UV hava temizleyicileri, havayı sterilize ederken, UV ışınlarının etkisi, bazı faktörlere bağlıdır. UV ışınları sayesinde; havalandırma sistemindeki tüm bataryalar, filtre ve tahliye kanalları temizlenmiş olur. Buna göre;

  • Kirleticilerin ve UV ışığının temas edip etmediği
  • Işık yaymak için, ampulde hangi malzemenin kullanıldığı
  • Işık; hava akışlarında, soğutma etkisiyle engellenip engellenmediği
  • Kirletici maddenin, ne kadar süredir UV ışınlarına maruz kaldığı

UV ışığı hem parlak hem de sessiz çalışır. Parlama özelliği, etrafına sabit olarak konan kasaya bağlı olmakla birlikte, insan gözü bu parlaklığı göremez. Kokusuz olması, cihazın modeli ve yapısına bağlı olarak UV ampulleri, yılda 1 kere değiştirilir.

UV Işığı Havayı Temizlerken Nasıl Çalışır?

UV-C canlı organizmalara ve hücreler için tehlikelidir. Ancak atmosfer, güneşten gelen UV-C radyasyonunu engeller. UV-C ışığı, yapay olarak oluşturulabilir. Doğru şekilde kullanılmasıyla, havayı temizlemede kullanılır. UV ışığı teknolojisi ile yapılan temizlemede, hava cihaza çekilerek, HEPA filtrelerde olduğu gibi, ince bir filtreden geçirilir.

UV ışığına maruz kalan hava, küçük bir iç odadan geçerken, odaya ışık verilmediği için, UV ışığından etkilenme ya da gözle görülme gibi bir durum oluşmaz. Kullanılan modele göre, havanın odaya iletilmeden önce, başka bir filtreden geçirilmesi işlemi gerçekleşir.

Mecem Mekanik, ihtiyaçlarına ve beklentilerinize uygun şekilde ilk olarak, sistemin kurulacağı alanda keşif yapar ve gerekli raporu hazırlayarak, ortama en uygun ultraviyole (UV) hijyenik hava temizleme sistemleri kurulumunu, konusunda uzman ve deneyimli saha elemanlarıyla gerçekleştirir.

UVC Temizleme Sistemi Nasıl Monte Edilir?

UVC ışık sistemleri, havası temizlenecek odanın tavanına ya da duvara monte edilir. Sistem kullanılırken, odada insanların bulunmaması, insan sağlığı için önemlidir. Odada birilerinin bulunması durumunda, UV ışınlarına karşı korunaklı gözlük ve elbise giyilir.

UV ışığı ile temizleme sisteminin kullanılmasının sonrasında, ortam iyice havalandırılır. Toz ve kir tabakasının UV geçişini engellemesi durumu oluştuğu için, belli periyotlarla, UV temizleme sisteminin temizlenmesi gerekir.

UV Lambaları Nasıl Yerleştirilmelidir?

Havalandırma sistemlerinde iki farklı şekilde UV temizleme işlemi yapılır. Kirli havanın havalandırma sisteminden geçerken, yoğun ultraviyole ışınlarına maruz kalarak, dezenfektasyon işlemi gerçekleştirilir.
Ultraviyole (UV) Hijyenik Hava Temizleme Sistemleri
Ultraviyole ile temizleme yapılırken;

  • Soğutma bataryalarının yüzeyi UV ışınlarıyla temizlenir ya da
  • Havalandırma sistemi içinden geçen hava, belli oranda ultraviyole ışığına bırakılır.

UV lambalarının pozisyonu, konumu, sirküle edeceği hava ve maruz kaldığı ultraviyole ışığının süresi önem kazanır. Bu yüzden hali hazırda bulunan kanalın debi ve kesitine bakılarak ultraviyole ışığı miktarı ayarlanır ve buna göre sistem oluşturulur.

Ultraviyole Temizleme Sisteminde Herhangi Bir Tadilat Gerekir mi?

UV ışınıyla temizleme sistemlerinde, soğutma bataryalarında ya da havalandırma sisteminde kullanılarak temizleme işlemi yapılır. Her iki yöntemde de hava kanalının uzunluğu etkilidir. Hava hızı, nemin ne derece olduğu, ortamda bulunan mikroorganizmaların, ışınlara ne derece dayanıklı olduğu önem kazanır.

Ultraviyole hava temizleme sistemleri sırasında, havalandırma kanalı içinde herhangi bir tadilat yapılmaz. Özel olarak tasarlanan adaptörler ve UV lambalar sayesinde, kanal yanında açılacak delikten yerine yerleştirmek ve sabitlemek yeterlidir.

Ultraviyole Hava Temizleme Sistemi Nasıl Seçilmelidir?

Ultraviyole (UV) hijyenik hava temizleme sistemleri seçilirken, ışık dalga boyları dikkate alınmalıdır. En hızlı şekilde titreşen ve en fazla enerji içeriği olan fotonlarla tamamlanan UV-C ışığı, 100 ila 280 nanometre arasındadır.

Aynı zamanda ozon üreten UV hava temizleyicilerinden uzak durmak gerekir. Mecem Mekanik, ev ya da işletmelerde kullanılan UV hava temizleyicileri için, keşif yaparak, ihtiyacınızı ve beklentinizi karşılayacak, en doğru UV hava temizleme sistemini size tavsiye eder.