mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Havalandırma Fanları ve Aspiratörleri

Havalandırma Fanları ve Aspiratörleri

Havalandırma fanları ve aspiratörleri; basınç farkı oluşturarak, meydana gelen hava akışı sayesinde, ortamın temizlenmesi sağlayan cihazlardır. Havalandırma; bulunduğu ortam içinde, kullanılan kirli havanın dışarı atılarak, temizlenmiş şekilde tekrar ortama geri gönderilmesini sağlar.

Aspiratör, bir diğer adıyla dönüş fanları ise; bulunduğu ortamdaki havayı emerek, dışarı atar. Bu yüzden emiş fanı olarak da isimlendirilir. Hem havalandırma fanları hem de aspiratörlerin çalışma sistemleri, birbirinden farklı çalışır. Ancak ikisinin de temel mantığı, bulunduğu ortam içinde, havanın temizlenmesidir.

Havalandırma Fanları ve Aspiratörleri Nerelerde Kullanılır?

Havalandırma fan ve aspiratörleri, hücreli olarak beklenti ve ihtiyaçlarınıza uygun şekilde üretilir. Sigara dumanı, yükselen nem, toz, zehirli gaz, koku gibi birçok nedenden kaynaklanan kokuları dışarı atmak için kullanılır.

  • İşyerleri
  • Okullar
  • Hastaneler
  • Ofisler
  • Marketler
  • Fırınlar
  • Kafeteryalar
  • Restoranlar
  • Fabrikalar
  • Yemekhaneler
  • Toplantı salonları gibi alanlarda kullanılabilir.

Bunun yanında havalandırma fanları; çatı üstü aspiratör fanı, dairesel kanal tipi fan, duman tahliye fanı, basınçlandırma fanı gibi çeşitleri bulunur.

Bir Egzoz Fanı Nasıl Takılır?

Banyodaki buhardan kurtulmak için egzoz fanına ihtiyaç duyulur. Tavana asmak için bazı araç ve gereçlerin bulundurulmasının yanında, doğru şekilde takılabilmesi için, konusunda uzman ve deneyimli kişilerden destek alınmalıdır.

Bir egzoz fanı takarken; toz maskesi, eldiven, merdiven, ölçüm bandı, alçı testeresi, koruyucu gözlük, maskeleme bandı gibi malzeme ve araçlar gerekir. İlk olarak, tavana yerleştirilecek havalandırma fanı için, çatı boşluğundan girilir ve kirişlerde elektrik kablolarının bulunmadığı boş bir alan seçilir.

Fanın şablonu tavandaki belirlenen yere bantların ve kesme dairesi işaretlenir. Alçı testeresi ile, tavanda belirlenen dairesel yer kesilir. Güç kablosunun elektrik ustasının ulaşacağı bir yerde motorun üstüne tutularak, fan yerine yerleştirilir. Vida yerlerinden tutturularak, kapak plakası yerine yerleştirilerek işlem gerçekleştirilir. Tüm bunlar için, konusunda uzman ve deneyimli Mecem Mekanik montaj ustaları tercih edilerek, profesyonelce işlem tamamlanır.

Hücreli Fanlarda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Sık kanatlı ve seyrek kanatlı olarak ikiye ayrılan hücreli fan ve aspiratörler, dış havalandırmadaki pozitif havayı filtreler ve iç ortama aktarır. Hücreli aspiratörlerin seçiminde dikkat edilecek hususlar ise;

  • Nasıl bir alana montajı yapılacağı
  • Hava debisi ve basıncının ne olacağı
  • Hava içinde bulunan aşındırıcı ya da patlayıcı gazların olup olmadığı
  • Hava sıcaklığı gibi kriterler önemlidir.

Demonte olan hücreli fanlar, kauçuk esaslı takoz üzerine oturtularak, titreşimin azaltılması için, branda bağlantısı da yapılır.

Sık Kanatlı Hücreli Fanlar Nasıl Çalışır?

Havalandırma fanları ve aspiratörler içinde sık kanatlı hücreli fanlar, çift cidar galvanizdir. İç fan kanatları öne doğru eğimli olan bu fanlarda, ses seviyesi düşük olduğu kadar devir sayısı da küçüktür.

Havalandırma Fanları ve Aspiratörleri

Davlumbaz şeklindeki bu fanlar, havayı sıkıştırdıklarında, pis havayı daha uzun mesafelere bırakabilir. Kasnaklarda bulunan konik bağlantı uçları, motor ve fan miline bağlanır ve motorda oluşacak güç, içte bulunan fana aktarılır.

Burada dikkat edilecek nokta, motorun ve iç fanın paralel olmasıdır. Bunun anlamı, dönme hareketinin daha sağlıklı şekilde olmasıdır. Eğer vantilatör olarak kullanılacaksa, fanlara filtre eklenir ve bulunduğu ortama, temiz hava vermesi sağlanır. Aspiratör görevi için kullanılması durumunda, zararlı maddelerin dışarı vermemesi için, hava girişi öncesi filtre takılması gerekir. Sık kanatlı hücreli fanların kullanıldığı yerler; depolar, mağazalar, alışveriş merkezleri, sığınıklar ve spor tesisleridir.

Seyrek Kanatlı Hücreli Fanlar Nasıl Kullanılır?

Seyrek kanatlı hücreli fanlar da çift cidarlı olarak üretilir ve iç kısımda iç fanı ve motoru bulunur. Yüksek basınçlara dayanıklıdır. Havayı toplayarak sıkıştırma mantığıyla çalışır. Kayış kasnakları yardımıyla, dairesel olarak motordan fana iletilen kuvvet sayesinde çalışır.

Motor ve fan, birbirine paralel olarak bağlanmalıdır. Restoranlar, kafeteryalar, boyahaneler, imalathaneler, bu tür fanların kullanıldığı yerler arasındadır.

Hücreli Aspiratörler Nasıl Çalışır?

Havalandırma fanları ve aspiratörleri içinde hücreli aspiratörler, iç havalandırma yapar ve ortamdaki kirli havayı, dışarı aktarmak için kullanılır. Motor ve fan kauçuk takoz üzerine oturtulduktan sonra, fanın daha fazla titreşime maruz kalmaması için, branda bağlantısı yapılır. Aspiratör ve fan konusunda kaliteli ve profesyonel destek için, konusunda uzman ve deneyimli Mecem Mekanik mühendisleri ve montaj ekibi ile çalışarak, ortamınıza en uygun fan ya da aspiratörü kullanabilirsiniz.