mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Sera Havalandırma Sistemleri

Sera Havalandırma Sistemleri

Bitki ve sebze yetiştiricileri, birçok nedenden dolayı sera yetiştirme ortamlarını tercih eder. Bir sera; ister sebze, ister bitki yetiştirmek için kullanılsın, sera havalandırma sistemleri kullanarak, yetiştirilen ürünlerin daha uzun süre dayanması sağlanır.

Seralar; bitki ya da sebze yetiştirmek için kullanılan dış mekân yapıları olmakla birlikte, cam ya da elyaf tabanlı duvar folyoları olan mekanlardır. Isı kaçağı olmadan güneş ışığının içeri girmesi, bu cam ya da elyaf tabanlı duvar folyoları sayesinde olur.

Seralar Hangi Amaçla Havalandırma Sistemine İhtiyaç Duyar?

Seralarda havalandırma sistemi dört faklı işleve sahiptir.

  • Sıcaklığın kontrol edilmesi
  • Geliştirilmiş hava sirkülasyonu
  • Nem kontrolü
  • Karbondioksit ve oksijen değişimi

Havalandırmanın bir başka önemli sebebi de tozlaşma ve zararlılara karşı direnç göstermedir. Bitkiler doğal büyüme ortamlarında, polenlerini yaymak için rüzgârı kullanır. Bir serada bitkilerin hareketi ve polen salınımı için havalandırma gerekir.

Havalandırmanın yanlış yapılması, haşerelerin üremesine ve yetiştirilen ürünlere zarar vermeye yeterlidir.

Doğal Havalandırma mı Mekanik Havalandırma mı Seçilmelidir?

Doğal havalandırma ve mekanik havalandırma sistemleri, ilk kurulum maliyetleri karşılaştırıldığında, daha az güç tüketir. Bu durum, enerjinin verimli ve uygun maliyetlerde kullanılmasına olanak tanır.

Seranın büyüklüğü, doğal ve mekanik havalandırma sistemleri için önemli bir faktördür. Seranın boyutuna göre bir ya da birden fazla fan kullanımı olabilir. Mecem Mekanik uzman ve deneyimli ekibiyle iletişime geçerek, seranıza en uygun havalandırma sisteminin kurulmasını sağlayabilirsiniz.

Mekanik Havalandırma Nasıl Kullanılır?

Sera havalandırma sistemleri içinde mekanik havalandırma sistemi, yükselen sıcak havayı dışarı atmak için fanların belli noktalara, fanların yerleştirilmesiyle gerçekleştirilir.

Bunun anlamı, seranın yan taraflarında bulunan panjurlardan daha soğuk hava çekem bir vakum yaratmaktır.  Düzgün şekilde tasarlandığında, mekanik havalandırma, farklı yerlerde ve hava koşullarında, en ideal şekilde, iç sera sıcaklığını korur.
Sera Havalandırma Sistemleri

Seralarda Doğal Havalandırma Nasıl Yapılır?

Perde havalandırma olarak da adlandırılan doğal havalandırmada, bir dizi çatı ve yan duvar havalandırmasına ihtiyaç duyulur. Sera iç ortamında sıcaklığın artmasıyla, sıcak hava yükselir ve çatı havalandırma deliklerinden çıkar. Bunun anlamış ise, yere daha yakın bulunan yan duvar havalandırma deliklerinden, seraya soğuk hava çeken bir vakum yaratmasıdır.

Doğal havalandırma sisteminde, seranın genişliği boyunca hava hareket eder. Bu sistemlerde fana ihtiyaç duyulmadığından, çok daha fazla enerji tüketen mekanik sistemlere göre işletme maliyetleri de düşer.

Bitiş Duvarında Egzoz Fanları Monte Edilebilir mi?

Seraların uç duvarlarına monte edilen egzoz fanları, en yaygın havalandırma yöntemidir. Hava, motorlu panjurdan girerek, egzoz fanları aracılığıyla, sera içine çekilme yöntemiyle çalışır. Bu yöntemin kullanılabilmesi için, 75 metre uzunluğunda seraların olması gerekir.

Basınçlı Fanlar Bitiş Duvarlarında Kullanılabilir mi?

Sera havalandırma sistemleri içinde, bitiş duvarlarına basınçlı fanlar yerleştirilerek kullanılabilir. 30 metre ya da daha kısa seraların havalandırılması için idealdir. Hava üfleyen basınçlı fanlar, uç duvarların yükseklerine monte edilir.

Genellikle fanlar iki kademe hızlıdır ve ayrı termostatlardan kontrol edilecek şekilde tasarlanır. Ürünlere yüksek hızda havanın gelmemesi için, havanın istenilen yöne gitmesi için, önüne bir perde de yerleştirilir.

Mecem Mekanik, seranıza havalandırma sistemi kurmak istediğinizde, ilk olarak keşif yaparak, projenin doğru şekilde planlamasını yapar. Doğru hesaplama ve planlama gerçekleştirildikten sonra proje sunulur. Projenin kabul edilmesiyle birlikte, konusunda uzman ve deneyimli ekipler sayesinde, kurulum gerçekleştirilir.