mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Radyant Isıtma Sistemleri

Radyant Isıtma Sistemleri
Isıtılmış bir yüzeyden çıkan ışınlar ya da bir alevden çıkan ışınlardan yararlanarak başka bir nesnenin ısıtılmasına radyant ısıtma sistemleri denir. Geleneksel ısıtma yöntemlerinden farklı olarak hava molekülleri yerine doğrudan madde ısıtılır, yüksek tavana sahip ya da açık alanlarda radyant ısıtma gerek yatırım maliyeti gerekse işletme maliyetinin makul olmasında dolayı tercih edilir.

Radyant Isıtma Sistemleri Düşük Maliyetlidir

Birkaç yıl öncesine kadar sadece endüstride kullanılan sistem bugün restoran, spor salonu ve ibadethane gibi birçok alanda kullanılıyor. Düşük maliyetli ısınma sağlayan radyant sistemlerin temel çalışma prensibi sıcaklığın ışınım ile taşınmasıdır. Bulundukları ortamda havayı direk ısıtmak yerine maddenin ısınması ile ortamı ısıtırlar, ortamlardaki yalıtım şartlarına göre kapasitelerinde farklılık gösterirler.

Çalışma Prensibi Güneşe Benzer

Bir bakıma güneşe benzeyen çalışma prensibine sahip olan radyant sistemler ısıtılmak istenmeyen alanların ısınmasını sağlamaz sadece ışınım yolu ile ısıtılmak istenen bölgeyi ısıtır. Kapalı ya da yalıtımı yüksek alanlarda ısıtılan madde molekülleri havanın ısınmasından dolayı tüm mekanı ısıtır.

Radyant Isıtma Sistemlerinin Avantajları

Önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlayan radyant ısıtma sistemleri Mecem Mekanik ayrıcalığındaki avantajları şöyle sıralanır;

  • İdeal ısıtma sağlar
  • Havayı ısıtmadığından dolayı hava ile ısı kaçağına neden olmaz
  • Hava hareketi olmadığı için ortamda toz dağılımı gerçekleşmez
  • Isı katmanlaşması olmaması sayesinde çatıdan ısı kayıpları en aza iner
  • Homojen ısı dağılımı sağlar
  • Spot ısıtma da idealdir
  • İstenen sıcaklık için beklemeye gerek yoktur çünkü birkaç dakika içinde ısınır ve ısıtır.
  • Kullanımı için iş gücüne gerek yoktur
  • Bakım maliyetleri oldukça azdır
  • Vardiya çalışmalarında bölgesel ısıtma olanağı sağlar
  • Kısa sürede ısıtma sağladığından dolayı otomatik kontrol yeteneği mükemmeldir
  • Isıtma merkezi ya da kazan dairesine gerek yoktur
  • Yer kaplamaz

Radyant Isıtma Sistemleri

Radyant Isıtma Sistemleri; Radyant Isıtma Cihazları

Radyant ısıtma için kullanılması gereken mekanlar arasında ısının tavana hapsolmasına neden olan yüksek tavanlı binalar ilk sırada sayılabilir. Ayrıca hava akımının yoğun olduğu ya da kapıların sürekli açık kaldığı mekanlarda, ısıtmaya kısa süre ihtiyaç duyulan alanlarda, ısıtılması gereken yerin bir nokta ya da bölgesel bir alan olduğu geniş mekanlarda ve üstü kapalı ama yanları açık olan mekanlarda radyant ısıtma idealdir. Yüzey sıcaklığına göre radyant ısıtma cihazları, yüzey sıcaklığı 815 ve üzeri derece olan cihazlar ile yüzey sıcaklığı 260 ila 815 derece arasında olan cihazlar olarak ikiye ayrılır.

Elektrikli mi, doğalgazlı mı?

Elektrikli radyant ısıtıcıların dezavantajı elektrik maliyetinin yüksek olmasıdır. Yüzey sıcaklığı 815 ve üzeri derece olan cihazlarda kendi içinde iki gruba ayrılır. Radyant ısıtma sistemleri arasında en sık kullanılan cihazlar düşük yoğunluklu cihazlardır. Gaz yakıcılı cihazlarda dış yüzey yayıcılığı yükseltilmiş boru söz konusudur, boruların başında brülör ve vakum pompası vardır. Brülör gaz yakıtı yakar, sistem sonundaki fan ile yanmış gazlar çekilir, dolaşım yüzünden boru yüzeyi ısıtılır ve bu sayede ışınım yapılması sağlanır. Gazın yanması ile açığa çıkan enerjinin kullanılır kısmı ile radyant tüp ısıtılır. Tüpü malzeme özelliği radyant enerji olarak tüpten ayrılan enerji miktarını belirler ve tüpün ısı enerjisi dağıtılır.

Radyant Sistemin Uygulandığı Alanlar

Mecem Mekanik ibadethanelerde, fabrikalarda, depolarda, kafe ve restoranlarda, çiftliklerde servis alanlarında, kapalı mekanlarda yani klasik yöntemler ile ısıtılması güç olan tüm yerleşim mekanlarında radyant sistemleri uygular. Radyant ısıtma sistemleri arasındaki en uygun seçimi mekanın mimari ve fiziki yapısı ile alanında sektörün öncüsü uzman mühendis ve profesyonel teknik personelin yapacağı incelemeler belirler.