mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Klima Santralleri

Klima Santralleri

Klima santralleri; ısıtma, havalandırma ve klima sisteminin parçası olarak, havanın yeniden şekillendirilmesi ve sirküle edilmesi için kullanılır. Dış havayı alan klima santralleri, ister %100 taze havalı olarak, istenirse bina içindeki egzost havası ile karışım yaparak havayı belirlenen sıcaklık ve nem noktasına getirerek ortama gönderir.

Klima santralleri;

  • Hava işleyici fan
  • Kanal sistemi
  • Soğutma/Isıtma Bataryası
  • Soğutulmuş su vanası
  • Hava filtresi
  • Hava damperi bileşenlerinden oluşur.

Çoğu klima santrali; kapalı alandan gelen hava dışında taze dış havayı da getirir. Bunun anlamı; alan içinde her zaman, temiz hava olmasını sağlamak ve dönüştürülen havanın sürekli olmamasını sağlamak yeni tazeleyerek yeni havanın geri gelmesini sağlamak içindir.

Klima Santralleri Nerelere Kurulur?

Orta ve büyük ölçekli binaların çoğu, klima santralleri için uygun alanlardır. Orta ve büyük ölçekli binalarda bodrum katları, çatılar, dolaplar, tavan üstleri, santrallerin kurulması için uygun alanlardır.

Genellikle görüş alanında olmayan yerlerde kurulan santraller, çoğu zaman su ısıtıcıları ya da mekanik ekipmanlarla aynı yerde kurulabilirler.

Klima Santrali Nasıl Kurulur?

Klima santralleri, birçok alanda, havanın daha performanslı şekilde sirkülasyonunu sağlamak amacıyla kullanılır. İstenilen alanın standartlarına göre kurulumu yapılır. Kurulumu yapılacak klima santrali, bina tipine göre farklı boyutlandırılır.

Modüler yapıya sahip olan klima santralleri, kurulumu yapılacak binada ulaşıma ve erişime izin verecek şekilde tasarlanır. İlk önemli aşama, tesisatın, en uygun şekilde çalışmasını sağlamak için, keşif çalışması yapılır ve gerekli tüm ayrıntılar, bir rapor halinde sunulur.

Mecem Mekanik, projelendirme safhasında; konusunda uzman ve deneyimli mühendisleri, montajcıları ile hizmet verir. Böylece montaj öncesinde tüm sorunlar, problemli alanlar düzeltilir ve santralin uzun süreli çalışması için bir bakım paketi ile hizmet devam ettirilir.

Klima Santrali Değişimi Nasıl Yapılır?

Yüksek standartlara uygun şekilde olsalar da klima santralleri, değiştirilmesi gereken teknolojilerdir. Santrallerin daha verimli çalışabilmesi, düzenli bakımlarının yapılmasına ve parçaların bir süre sonra değiştirilmesine bağlıdır.

Klima santralleri, verimliliğinin korunabilmesi ve bakım maliyetlerinin de en uygun seçeneklerde sunulması için doğru zamanda, doğru ünitenin değiştirilmesi, santralin daha uzun süreli kullanımı açısından önemlidir.
Klima Santralleri

Klima Santrali Bakımı Nasıl Yapılır?

Binalarda taze havanın sirküle edilmesi için kullanılan klima santralleri, zamanla dış ortamlardaki birçok kiri çektiği için kirlenir. Bu yüzden filtrelerinin değiştirilmesi ve ejanjörün (serpantin) odalarının temizlenmesi gerekir.

Konfigürasyona uygun şekilde farklı filtreleme derecelerinde bulunan panel filtre ve torba filtreler değiştirilmelidir. Oluşan kir ve bakteriler, zamanla santralin verimli çalışmasını düşürmeye başlar. Bu yüzden santrallerin 3-4 aylık zaman dilimi içinde bakımının yapılması gerekir.

Klima Santrali Bakımı Sırasında Hangi Parçalar Değişebilir?

Klima santrali bakımı yapılırken bazı parçaların değişmesi kaçınılmazdır. Bu klimanın daha performanslı şekilde çalışmasına olanak tanır. Panel filtre ya da torba filtrelerde oluşan kir ve bakterilerin temizlenmesinin dışında, bakım sırasında değişebilecek parçalar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Isı eşanjörleri
  • Fanların değiştirilmesi
  • Motorun yenilenmesi
  • Filtre değişimi

Parçaların temizlenmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi sayesinde, oluşan kir ve bakteriler temizlenerek, santrallerin daha verimli çalışması sağlanır.

Klima Santrali Nasıl Seçilmelidir?

Klima santralleri, özel proje gereksinimleri dışında, projenin tasarımını yapan mühendisin deneyimine, standart uygulama ve planların hazırlanmasına da bağlıdır. Bir klima santrali, binanın tüm sisteminin önemli parçasıdır ve eksiksiz bir tasarıma sahip olmalıdır.

Bu yüzden klima santrali seçerken; uygulaması, sunduğu performansı, bakım gereksinimlerinin ne olduğu, bina konumuna göre boyutunun ne olacağı, maliyeti, enerji verimliliği gibi noktaların belirlenmesi gerekir.

Mecem Mekanik, proje detaylandırmasını yaparken, binanın tüm gereksinimlerini düşünür, beklentilerinizi ve ihtiyaçlarınızı belirler. Konusunda uzman ve deneyim gerek mühendisleri gerekse saha elemanlarıyla, profesyonel işçilik ve hizmet sunar.