mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Isı Pompası Nedir?

Isı Pompası Nedir?

Isı Pompası Nedir? Isı pompası, belirli bir ortamda bulunan ısının başka bir ortama taşınması prensibine bağlı olarak çalışan iklimlendirme çözümlerinden bir tanesidir. Avrupa’da ve ülkemizde RES direktifleri kapsamında yenilenebilir enerji sağlayan cihazlar kapsamına alınmıştır. Yüksek enerji verimliliğinin sağlanması ve enerjinin oldukça düşük ücretlerle kullanılmasını mümkün kılan cihazlardır. Isı pompası kavramını günümüzde yeni duymaya başlasak da aslında Buzdolabı ve Klima gibi uzun yıllardır hayatımızda yer alan ekipmanlar birer havadan-havaya ısı pompasıdır.

Isının en az kayıp ve en yüksek verimlilik ile taşınmasını sağlayan ısı pompaları, ortam ısıtma-soğutmasında son dönemlerin en çok tercih edilen seçeneklerinden bir tanesidir. Enerji transferini gerçekleştiren bu cihazın kullandığı enerji kaynağı hava, su ya da toprak olabilir. En kolay ulaşılan enerji kaynağı hava olduğu için genellikle hava kaynaklı ısı pompaları tercih sebebidir.

Ek olarak ısı pompaları tek cihaz üzerinden ısıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyacı karşılayabilen, kullanımı ve kurulumu kolay çevre dostu, atık üretmeyen cihazlardır. Kullanımı katı yakıtlı cihazlar gibi depo alanı ihtiyacı, riskli çalıştırma koşulları, fiziki zorluklar içermez. Tek tuşla konforun keyfini sürersiniz.

Isı Pompası Nedir? Isı pompası Nasıl Çalışır?

İnsanların evlerde yoğun bir şekilde kullandıkları klimalardan hareketle ısı pompalarının çalışma prensibi anlaşılabilir. Örneğin ısıtma yapan bir klima, dış ortamdan ısıyı çekerek soğutucu akışkanlarla iç üniteye taşıt ve ısıyı evimize atar.

Fakat burada aklımız şu soru gelmektedir. Dış ortam daha soğuk olduğu halde klima veya ısı pompası nasıl dış ortamdan ısı alabiliyor?

Fizik kuralları gereği ısı yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru geçiş yapar ama ısı pompası cihazı bunun tam tersini yapıyor. İşin sırrı içinde bulunan kompresör ve soğutucu akışkanda,  eğer ki soğutucu akışkanı dış ortamdan daha düşük sıcakta, dış üniteye ulaştırırsanız dış üniteden ısı çekebilirsiniz. Bunu da kompresör gazı sıkıştırarak yapmamızı sağlıyor. Basitçe düşünecek olursak. Elimize bir deodorant şişesi aldığımızda şişenin sıcaklığı ortam sıcaklığındadır ama deodorantı koltuğumuzun altına sıktığımızda içindeki basınçlı gaz birden genleşir ve soğukluğu hissederiz. Soğukluğu hissetmemiz, gazın vücudumuzdan ısı çektiği anlamına gelmektedir.

Isı Pompaları ve Verim

Isı pompaları verim değerleri oldukça yüksek cihazlardır. Bulundukları iklime, kullandıkları su, toprak veya jeotermal kaynağın verimine göre verimi değişiklik göstermektedir. Bu değer COP birimi ile ölçülmektedir.

COP nedir?

COP değeri ısı pompasının ürettiği ısıl enerjinin, ısı pompası kompresörünün kullandığı elektrik enerjisine oranıdır. Kompresörde kullanılan elektrik enerjisi de ısıya dönüşmektedir.

Örnek verilecek olursa toplamda 4.5 kW ısıtma yapan bir ısı pompasının kompresörü 1 kw elektrik harcamış ise COP değeri 4,5’dir. Bu eşitliğe göre 3,5kw enerji ise doğadan karşılanmıştır. Isı pompası cihazlarının verimi bu örnekten açıkça görülmektedir.

Soğutmada ise kompresör ısı üretimi verim değerinden düşülmektedir. Isı pompalarında Soğutma verimi EER katsayısı ile ölçülmektedir.

Isı Pompası Nedir?

Isı Pompası Çeşitleri Nelerdir?

Enerji verimliliği yüksek, maliyeti düşük ve iklimlendirme kalitesi yüksek olmasının yanı sıra farklı enerji kaynakları ile de kullanılmaktadır. Aşağıda sıralanan ısı pompası çeşitleri ile size özel çözümlerden faydalanabilirsiniz.

Hava Kaynaklı Isı Pompaları

Hava kaynaklı ısı pompaları; havanın ısı çekilen ya da salınan ortam olarak kullanılmasına olanak sağlar. Hava kaynaklı ısı pompalarının tercih edileceği alanların daha çok ılıman iklimler olması gerekir. Üç tarafı denizler ile çevrili ülkemizde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Hava erişimi en kolay kaynak olduğu için, hava kaynaklı ısı pompaları çok daha tercih edilen cihazlardır. COP değerleri direk hava koşullarına bağlı olduğundan dolayı, sert iklim koşullarında cihaz verim değerlerine ve kapasitelerine bakılarak hareket etmek gerekir.

Su Kaynaklı Isı Pompaları

Isı pompalarının göl, akarsu veya kuyu gibi alanlardan çekilen su ile çalıştığı alanlarda kullanılmaktadır. Sudan çekilen ısı, ısıtılacak ortamlara aktarılarak arzu edilen seviyelere ulaşılmaktadır. Suyun sıcaklığı temel alındığından dış ortamdaki hava sıcaklıklarından kaynaklanan etkiler ortaya çıkmaz. Hava kaynaklı ısı pompalarına nazaran daha avantajlı bir seçim olsa da su kaynaklı ısı pompalarının yeterli su debisi ile beslenmesi gerekir. Su kaynağının sürekliliği ve kalitesi önemlilik arz eder.

Toprak Kaynaklı Isı Pompaları

Isının kaynağı olarak toprağın kullanıldığı bu ısı pompası çeşidinde toprağın sıcaklığında çok ciddi değişimler ortaya çıkmadığından ısı değişimlerinden en az etkilenen sistemlerden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Toprak altına slinky boru döşenme maliyetinden dolayı çok sık tercih edilmemektedir.

Jeotermal Enerji Kaynaklı Isı Pompaları

Jeotermal enerjinin kullanılması sayesinde ısının elde edilmesi sağlanır. Yerin metrelerce altından gelen ve ısı değişiminin söz konusu olmadığı jeotermal kaynaklar nedeni ile arzu edilen ısıya ulaşmada daha yüksek performans elde edilmektedir.

Güneş Enerjisi Kaynaklı Isı Pompaları

Yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşin kullanılması sayesinde su ve ortam ısıtmasında tercih edilmektedir. Güneşin etkili olduğu günlerde performansın çok daha yüksek olduğu diğer günlerde ise daha düşük performans elde edildiği söylenir. Isı pompaları arasında en yenilikçi seçeneklerden bir tanesi olan güneş enerjisi kaynaklı ısı pompası yaygın bir şekilde tercih edilmektedir.

Neden MECEM?

MECEM olarak ısı pompası ihtiyaçlarınıza çözüm üretmek ve kaliteli seçeneklerden faydalanmanıza olanak sağlamak adına büyük çaba sarf ediyoruz. Kaliteyi ön planda tutmanın önemine inanan ekibimiz ile yenilikçi ve yüksek performanslı çözümlerle sizlere destek oluyoruz. Kaliteyi ön plana çıkan anlayışımız çerçevesinde arzu ettiğiniz bütün ısı pompası seçeneklerinden yararlanmanızda çözüm ortağınız oluyoruz. Bize ulaşın, kaliteyi yakalayın!