mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Fabrika Havalandırma Sistemleri

Fabrika Havalandırma Sistemleri

Fabrika havalandırma sistemleri; ortama taze dış havayı getiren ve ortamdaki kirli havayı uzaklaştıran mekanik bir sistemdir. Çalışanların sağlıklı ve güvenli şekilde çalışma ortamında bulunması için, kirletici maddelerin uzaklaştırılması ve kontrol altına alınması gerekir. Fabrika ortamlarında;

  • Yanıcı buharlar
  • Kaynak dumanları
  • Yağ buharı
  • Toksik maddeler
  • Nem, toz ve küf gibi kirletici maddeler bulunur.

İyi tasarlanan bir havalandırma sisteminin kurulması, işçi sağlığı ve iş güvenliği için önemlidir. Sürekli taze dış hava kaynağı sağlamak, sıcaklığı ve nemi korumak, yangın ve patlama riskini azaltmak, iyi havalandırma sistemleriyle gerçekleşir.

Fabrika Havalandırma Sistemi Nasıl Olmalıdır?

Havalandırma sistemleri; fan, havalandırma kanalı, menfezler, havalandırma bacası, havalandırma boruları, havalandırma panjurları, davlumbazlar gibi birçok bileşenden oluşur.

Havalandırma sistemi kurmadan önce;

  • Sistemin kurulması için keşif yapılır.
  • Hava kanalları uzman mühendisler tarafından hesaplaması yapılır.
  • Fabrikanın mimari özelliği ve estetik yapısı da göz önünde bulundurulur.

Klima santralleri, hava kanalları, kirleticilerin toplanması için üniteler, fan sistemleri, menfezler ve panjurlar, Mecem Mekanik uzman ekibi tarafından planlanarak, sistemin kurulması sağlanır.

Fabrika Baca Havalandırmaları için Neler Kullanılır?

Fabrika havalandırma sistemleri içinde; endüstriyel hava işleyicileri kullanılır. Patlamaların oluşmaması için korumalar oluşturulur. Partiküller, yağ sisleri ve gaz kirleticileri için, hava kirliliği kontrolü yapılır.

Baca havalandırma sistemlerinde; kıvılcım önleyici yangın koruma sistemleri kurulur. Gürültü battaniyeleri dışında, gürültü kontrolü sistemi kurulur. Egzoz fanı susturucuları da sistemin bir parçası olarak eklenir.

Fabrika Havalandırma Sisteminin Doğru Çalıştığı Nasıl Anlaşılır?

Fabrika havalandırma sisteminin amacı, işçilerin yeterli temiz havası olan ortamda çalışmalarıdır. Bu yüzden sistemin; işçilerin aşırı kirletici maddelere maruz kalmadan, en uygun şekilde korunması ve her bir davlumbazda yeterli derecede hava bulunacak şekilde tasarlanması gerekir.

Sistemin doğru çalışması için;

  • Yangın ve patlamalara karşı, minimum başlık ve kanal hızları doğru şekilde tasarlanır.
  • Çalışma koşulları test edilir, test portları, damperler, denge vanaları ve bağlantı parçaları, doğru şekilde yerleştirilir.
  • Fan, motor ve sürücü sisteminin, çalışma dengesi en ideal seviyede planlanır.

Sistemin ve kontrol cihazına yapılan tüm basınçlı havanın, su ve diğer yardımcı bağlantıların çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
Fabrika Havalandırma Sistemleri

Fabrika Havalandırma Sistemi Etkisizliği Nasıl Anlaşılır?

Fabrika havalandırmasında; davlumbazlardan çıkan tozlar, tıkalı kanallar ve tıkalı hava toplayıcıları, sistem hava akışını etkisizleştirebilecek tüm negatif koşullar, sistemi etkisiz hale getirmeye yeterlidir. Bu yüzden sistemin periyodik zamanlarda temizliğinin ve bakımının yapılması önemlidir.

Fabrika Havalandırma Sisteminin Etkinliği Nasıl Kontrol Edilir?

Havalandırma sisteminin etkinliğinin kontrol edilmesi için, periyodik izleme yapılır. Ancak bu izlemenin ve ölçümlemelerin, uzman kişiler tarafından yapılması gerekir.

Sistem etkinliği kontrol edilirken;

  • Sistemin başlatma zamanında alınan orijinal hava akışı verileri toplanır. Bu veriler, temel ölçümler adıyla anılır.
  • Sistem statik basıncı ve hava akış hızı ölçülür. Bu ölçümler, izleme verileri olarak adlandırılır.
  • İzleme verileri ve temel ölçümler birbirleriyle karşılaştırılır. Bu sonuç, sistemi temel düzeye geri yükleme olarak isimlendirilir.
  • Ölçülen statik basınçla, temel statik basınç arasında %20’den fazla fark olmamalıdır.

Ölçülen statik basınçla temel statik basınç arasındaki fark %20’den yüksekse, sistemin uyarı verdiği ve arızalanacağına dair erken uyarı alınmış olur.

Fabrika Havalandırma Sistemi Nasıl Projelendirilir?

Fabrika havalandırma sistemleri kurulumuna geçmeden önce, sistemin profesyonel şekilde tasarlanması ve projeye dökülmesi gerekir. Cihazlar ve ürünlerin kullanımı, projenin yönetilmesi, montaj işlemlerinin gerçekleşmesi için, profesyonel kişilerden destek alınır.

Mecem Mekanik; ilk olarak ücretsiz keşif yaparak, proje çizimini gerçekleştirir. Son teknolojik sistemler kullanılarak, uzman saha ekipleri sayesinde kurulum ve montaj yapılır.