mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Yoğuşmalı Kazan Nedir?

Yoğuşmalı Kazan Nedir?

Yoğuşmalı kazan; yeni nesil teknolojilerden oluşan, atık olan ısıyı yoğuşma tekniği ile yeniden kullanan ve ısı üreten sistemdir. Isının üretimini ve atık ısıyı geri dönüştürmeyi sağlaması yönüyle tam bir performans ürünüdür.

Eski nesil gaz ve sıvı yakıtlarla çalışan kazanlar, çıkan atık gazların içerisindeki su buharını kullanmadan direkt olarak çevreye salar. Genel çalışma prensibi normal fana sahip cihazlar gibi görünse de Yoğuşmalı kazanlar daha fazla ısıyı absorbe etmektedirler. Yoğuşmalı kazan sistemlerinde geri dönüş suyunun sıcaklığı 55 derecenin aşağısına indiği zamanlarda verimlilik sağlamaktadır. Sağladığı bu verimliliğin oranı gazın üst ısıl değerine göre farklılık göstermektedir. Bu değer %109 gibi değerlere çok rahat ulaşabilmektedir.

Yoğuşmalı Kazan Neden Alınmalıdır?

Yoğuşmalı kazan neden alınmalıdır? Küresel ısınma günümüzde yavaş yavaş etkisini göstermeye başlamıştır. Çevre ile ilgili bilinçlendirmenin artırılması ile birlikte dünya genelinde buna yönelik standartlar belirlenmiştir.

Çevremizi temiz tutmamız ve daha az zararlı ürünler kullanmamız günden güne daha zorunlu hale gelmektedir. Daha az zararlı gazlar çıkaran ve verimi daha fazla olan ısı sistemleri de buna en ideal örneklerdendir. Enerji kaynaklarının azalması sonucunda da enerji maliyetlerinin giderek artması da verimliliği mecbur kılan değerler arasındadır. Yoğuşmalı kazan sistemleri de tam olarak bu ihtiyaca göre düzenlenmiş ve geliştirilmiştir. Daha az enerji kullanımı ve çevreye duyarlı olması da Yoğuşmalı kazanların yaygınlaştırılmasına öncü olmuştur.

Gelişmiş çoğu Avrupa ülkesinde verimlilik esasına bağlı olarak küresel ısınmanın önlenmesi adına yönetmelikler çıkarılmıştır. Çıkarılan bu yönetmelikler içerisinde de bu ürünlerin kullanımının zorunlu olduğu yerler bulunmaktadır.

Yoğuşmalı Kazan Sistemleri Nedir ?

Ülkemizde Yoğuşmalı kazan sistemleri genel itibariyle iki şekilde tanınmaktadır. Bunlar Yoğuşma Teknolojisi ve Kaskad Sistem olarak adlandırılmaktadır.

Yoğuşma Teknolojisi

Yanma sonucunda ortaya çıkan su buharı, buhar fazında bacadan atılır ise elde edilen ısı miktarına alt ısıl değeri denilmektedir. Eğer sıvı fazına dönüştürülürse ise elde edilen bu ısı miktarına üst ısıl değeri denilmektedir. Yoğuşma teknolojisi de tam olarak bununla alakalıdır. Buharı yoğuşturan ısı özel eşanjör yapısı sayesinde olan bu gizli buharlaşmanın ısısından yararlanmaktadır. Yakıt tasarrufu sağlamasının yanı sıra elde olan yakıttan da verim elde edilmektedir.

Yoğuşma teknolojisinde baca sıcaklığının düşmesi sonucunda da emisyon değerlerinde azalmalar gözlemlenmektedir. Yer alan Karbondioksit (CO) %80 oranında, NOx ise %90 oranında düşmektedir. Bu sayede sistem çevreye yararlı olmaktadır.

Yoğuşmalı Kazan Nedir?

Kaskad Sistem

Kaskad Sistem, cihazların bireysel olacak bir şekilde sistem içerisinde senkronize olmasıyla faaliyet göstermektedir. Bu sayede cihazların arıza durumlarında yedekli olarak çalışması sağlanmaktadır. Cihazların arıza durumları haricinde de bakım sırasında oldukça kolaylık sağlamaktadır. Fakat Kaskad Sistem harici kontrol paneli ile yapılacak kontrollerde oluşan arızalar sistemin tamamen kapanmasına sebebiyet verebilir.

Duvar tipi yoğuşmalı kazanlar ana ve ara modüllerle haberleşmeyi sağlamaktadır. Bu sayede tüm cihazların aynı bilgiye sahip olmaları sağlanmaktadır.

  • Alüminyum alaşım bulunduran kanatçıklı ısı eşanjörü.
  • Kompakt yapısı ve ayrıca geniş kapasite aralığı sayesinde kazan dairesi planlamalarında kullanım kolaylığı sağlanmaktadır.
  • Web Server ile uzaktan bağlantı sağlanmaktadır.
  • Düşük sev. seviyelerinde çalışma olanağı bulunur.
  • CO ve NOx emisyon oranları sayesinde olabildiğince çevre dostudur.
  • 120 adet’e kadar KASKAT bağlantısı kurulabilir.

Elektronik Kontrol Ünitesi

Elektronik kontrol ünitesi sayesinde bütün kazan parametrelerinin kolay bir şekilde kontrolü sağlanmaktadır. 120 adet Kaskada kadar Kaskad kontrolü sağlayan elektronik kontrol ünitelerinin kontrolü Otomasyon paneli üzerinden gerçekleştirilebilir.

Kaskad Sistemlerde cihazlar arasındaki iletişimi sağlamak için ara kazan modülü kullanılmaktadır. Bu modülün Kaskad sistemlerinde cihaz adedi kadar kullanılması gerekmektedir. Bu cihazlar arasında olan bağlantı yalnızca elektriksel olarak sağlanabilir.

Duvar Tipi Yoğuşmalı Kazanların Avantajları

BEP ( Binalarda Enerji Performansı ) yönetmeliği ile 2010 senesinden sonra totalde kullanılan alan 2.000 metrekareden büyük binalarda merkezi ısıtma sistemleri zorunluluğu geldi. Merkezi ısıtma, enerji verimliliği ve kullanım kolaylığı konularında müteahhit ve kullanıcılara avantaj sunuyor. Yönetmelik, merkezi ısıtma sistemleri içerisinde yoğuşmalı olan kazanların kullanılmasını teşvik ediyor. Gelişmiş bir teknoloji ile üretimi yapılan duvar tipi yoğuşmalı kazanların diğer yer tipi çelik kazanlara kıyasla yüzde 20’lik avantaj sağlıyor. Bu avantaj yüzdesi ise minimum olanıdır. Yaklaşık bir kombinin büyüklüğünde olan bu duvar tipi olan kazanların başka avantajları da bulunur. Bunlar ise;  kolay bakım, dar alana kolay kurulum, düşük ses düzeyi, kolay yönetim ve uzun ömürdür.

Yoğuşmalı Kazan Nedir?

Buderus Kazanlar 

Buderus, 280 yılı aşkın bir süredir kazanmış olduğu sistem sağlayıcısı tecrübesiyle, ısıtma sektörü içerisinde üstün ve yenilikçi teknolojiyi barındırmaktadır. Bundan dolayı da bu özellikteki ürünleri geliştirmek adına çalışıyor. Engin deneyimle kazanmış olduğu uzmanlık ile dayanıklı ve güçlü cihazlı geliştiren Buderus, kişiler güvenilir ve yüksek performanslı ısıtma ürünleri sunuyor.

Yüksek kapasiteye sahip olan Buderus cihazları, tasarruf ve düşük yakıt tüketimini bir araya getirmektedir. Kullanıcıların bütçelerine göre katkı sağlamaya çalışırken doğaya saygı göstermeyi de en ön planda tutuyor. Buderus, son teknolojiyi çevresel bir duyarlılık ile birleştirerek gelecek adına yeni bir teknoloji üretiyor. Buderus kazanlar, kendilerine özgü kompakt yapıları ve yüksek kalitedeki üretimleri ile beraber çok uzun yıllar verimlilik ve konfor sağlıyor.

Kompakt Boyutlar ile Hızlı Kazan Montajı

Kış ayları içerisinde yaşam alanlarınıza sıcak su ve ısıtma ihtiyacı karşılamanın tasarruflu ve konforlu sistemleri, duvar tipi kazanlardır. Yılın bütün zamanlarında  evinizin sıcak su ihtiyacını çok üstün birer performans ile beraber karşılıyor.

Buderus yoğuşmalı kazanlar, sürdürülebilir enerjinin tasarrufla buluşması ve doğal kaynakları verimli kullanmaktadır. Ayrıca bunların haricinde yeni nesil olan kompakt tasarımlarıyla beraber konfor ve estetiği bir araya getiriyor.

Buderus GB162’nin üstün teknoloji ve kompakt yapısı kaskad sistemi bağlantısının sorunsuz olmasını ve montajının çok hızlı yapılmasını sağlıyor. GB162 modelinin yenilikçi, benzersiz kaskad sistemi tasarımıyla beraber 2,5 metrekarelik bir alanda 800 kW’lık kapasiteyle çalışabiliyor. İhtiyaç halinde ise çok kolay bir şekilde, Buderus uzmanlığı ile beraber sistem genişletebiliyor.

Verimli çalışma, kolay montaj

Çelik kazanların kurulum sırasında yaşadıkları taşıma ve alan, bakım zorlukları; korozyona dayanıklı olmamaları; verimlerinin düşüklüğü ve ses seviyelerinin yüksekliği bulunur. Bu durumlarla karşılaştırma yapıldığında duvar tipi yoğuşmalı olan kazanlar, çelik kazanlara göre çok daha kolay bir kurulum ve kullanıma sahiptir. Bunlarla beraber yönetim esnekliğine de sahiptir.

Duvar tipi yoğuşmalı kazanları bakım özellikleri ve basit devreye alma özellikleri de servislerin ve uygulayıcıların işini kolaylaştırıyor. Çelik kazanlar, kazan dairesine genel olarak vinç ve benzerindeki ekipmanlar ile yerleştirilmektedir. Duvar tipi yoğuşmalı kazanlar ise kombiye yakın boyutlara sahip olduğundan dolayı çok dar bir duvara ya da yere monte edilebiliyor.

Yoğuşmalı kazanlar en verimli çalışma değerlerin 30 ile 50 derece aralığında sahiptir. Standart (yoğuşmasız) olan yer tipi kazanlarda ise bu sıcaklık 55 derecenin altında olduğu zaman yoğuşmadan dolayı çürüme olabiliyor. Bu durumda cihazların ömrünü kısaltıyor.