mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Soğutma Sistemleri Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Soğutma Sistemleri Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Soğutma sistemleri belirli bir alanın istenen soğuklukta tutulabilmesi adına iç ortamdan dış ortama enerji transferi yaparak ısı kaybının karşılanması ile beraber çalışan sistemlerdir.

Soğutma sistemleri genel olarak ofis, AVM ve evlerin uygun ortam koşullarında tutulması amacıyla kullanılmaktadır. Bundan dolayı hemen hemen herkes tarafından oldukça rağbet görmektedir.

Soğutma Sistemlerinin Amacı Nedir?

Soğutma sistemlerinin en temel amacı ortamı soğuk ve serin olarak muhafaza etmektir. Soğutma sistemleri, nükleer reaktörler, endüstriyel tesis makinelerinde ve diğer pek çok makine üzerinde kullanılmaktadır. Endüstriyel soğutma sistemlerinde ürün ya da ekipmanların aşırı ısınmasına sebep olmamasını sağlamak adına oldukça önemli olabilir.

Soğutma Sistemlerini Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmesi Gereklidir?

Endüstriyel soğutma sistemleri kullanılırken birtakım unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Bu unsurlar aşağıdaki şekildeki gibidir:

  • Enerji tasarrufuna
  • Kontrollerin takip edilmesine
  • Kullanım talimatlarını ihmal edilmemesine

Soğutma Sistemleri Teknikleri

Endüstriyel bir soğutma sisteminin pek çok farklı yolu vardır. Soğutma sistem çeşitleri içerisinde en yaygın ve en verimli olanlar multi sistemler ile VRF sistemli klimalardır. Her ikisi farklı soğutma sisteminin elemanları iç ünite ile buna bağlı dış ünite ve bazı iç bağlantı parçalarından oluşur. Bu endüstriyel soğutma sistemleri aracılığıyla bireysel kullanımdan farklı olarak büyük ofisler, alışveriş merkezler, marketler, hastaneler ve restoranlarda tercih edilir.

VRF sistemler, birden fazla iç ünite ile bir dış ünitenin kontrolünün sağlandığı klima sistemidir. VRF sistemi çevre dostluğu ve enerji tasarrufu yaparak görevini devam ettirir. Hava ve su soğutmalı olarak kendi içerisinde ikiye ayrılır. En yaygın kullanılmakta olan VRF sistemi genellikle hava kaynaklı sistemlerdir. Dış ünite kondenserinde fanlar yardımı ile ısı transferi havaya yapılmaktadır. Su kaynaklı VRF’de ise dış ünite boyutları küçüktür. Fana ihtiyaç duyulmadan bu klima sistemleri su soğutmalı modeller içerisinde dış ünitelerinin atmosfere temasta bulunma tarzında zorunluluğu yoktur. Multi sistemler ise ofis, ev tarzındaki alanlarda sıklıkla kullanılır.

Soğutma Sistemleri Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Soğutma Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

Soğutma sistemlerinde en temel amaç kapalı mekanlar içerisinde bulunan insanlara uygun bir hava konfor koşullarının sağlanabilmesi olarak bilinir. Ayrıca soğutma sistemler endüstriyel sektörler içerisinde herhangi bir ürünün üretilebilmesi adına kullanılabilmektedir. O ürünün istenilen hava koşullarında sağlıklı olarak havalandırılması ve ısı seviyesindeki ayarlamalarla gerekli ortamı yaratmak için kullanılır.

Soğutma ve iklimlendirme teknolojilerinden, uçaklar, trenler, gemiler ve bunlarla beraber uzay araçlarında da yararlanılır. Ameliyat odası, hastane gibi enfeksiyon riski bulunan alanlarda, enfeksiyon riskleri azaltılarak hastanın su kaybında azaltma sağlanması için nem ayarlanır. Ameliyathanelerin ne kadar soğuk olması lazımsa, bir yeni doğan servisinin de o kadar sıcak olması gerekir.

Soğutma Sistemleri Hangi Cihazlardan Oluşur?

Multi sistem soğutmalı klimaların çalışma tekniklerine göre bir dış ünite birtakım farklı iç üniteden oluşur. Birbirinden bağımsız olan performanslarda kullanılsa da bu sistem aynı zamanda farklı alanlarda hem soğutma hem de ısıtma özelliğine sahip değildir. Gürültüsüz bir rahatlık sağlamakta olan multi soğutmalı sistemlerle birlikte yüksek enerji tasarrufu sağlanan bir sistem oluşturulabilir.

VRF sistemler ise bu sistemlere kıyasla daha çok gelişmiş olan iç elemanları bünyesinde barındıran bir soğutma sistemi türüdür. Bina dışarısına yerleştirilen yüksek kapasiteli iç üniteler ve bunlara bağlı dış üniteler istenilen yerde bağımsız bir sıcaklık konforu sağlar. VRF klimalar bina içerisinde istenildiği alanda kullanılarak tasarruflu kullanım sağlar. Herhangi bir teknik müdahalenin yapılması halinde yalnızca ilgili bölüm üzerinde çalışabilir. Böylece diğer bölümlerin herhangi birinde aksiklik yaşanmaz. Üstelik aynı anda soğutma ve ısıtma gibi farklı modlar içerisinde çalıştırılabilir.

Her iki soğutma sistemi uzun ömürlü birer yatırımlardır. Enerji tüketim maliyetleri düşüktür ve gerçek birer konfor sağlarlar.

Soğutma Sistemleri Eğitimi

Artık üniversite ve liselerde bölüm şeklinde okutularak soğutma ve iklimlendirme teknikleri yetiştirilir. Uzman kişiler de ilerleyen zamanlarda bu yetki ile beraber çalışmaya başlar.

Soğutma sistemleri eğitimi, günümüzde herkes tarafından sık bir şekilde araştırılmaktadır. Bunun en büyük sebeplerinden biri de oldukça fazla rağbet görmesidir. Durum böyle olunca insanlar da bu konu üzerine yoğunlaşmaya başladı.

Soğutma sistemleri, istenilen soğukluğu herhangi bir alan içerisinde sizlere sunmaktadır. İstenilen yerde bina içi ya da dışı fark etmeksizin kurulumu kolay bir şekilde sağlanmaktadır.

Soğutma Sistemlerinde Onarım ve Bakım

Onarımı ve bakımı cihazı devreye sokan, arızanın tespitini, sistemin vakumlanmasını yapabilen ve sistemin performans durumu tespit eden kişiler tercih edilmelidir. Teknikerleri sistemleri tasarlar ve uygun ürünleri seçerler. Ayrıca müşteri adına gerekli maliyeti belirlerler. Bunlar onaylandığında sistemi kurarak, sistemi devreye sokar. Kurduğu soğutma ve iklimlendirme sistemlerinde belirli aralıklar içerisinde periyodik bir bakım işlemlerini yapar. Bununla beraber iklimlendirici ve soğutucu tesisatın onarım ve bakımını yaparak işlerinin aksamamasını sağlar.

Ürünlerde herhangi bir arıza ya da başka bir şey bulunduğu zaman gerekli bütün destek sağlanmaktadır. Ürünlere gerekli onarım ve bakım hizmeti sunulmaktadır.

Soğutma Sistemlerinde kullanılan ekipmanlar hangileridir?

Soğutma sistemlerinin birçok farklı ekipmanı vardır. Bunlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Soğutma kompresörü yardımcı elemanları ve soğutma kompresörü,
  • evaporatör yardımcı elemanları ve evaporatör,
  • kondenser yardımcı elemanları ve kondenser,
  • Vakum pompaları,
  • Akışkan kontrol cihazları,
  • Basınç manifoldları,
  • Şarj silindirleri,
  • Elektriksel ölçme aletleri,
  • Su soğutma kuleleri,
  • Bakır boru bağlantı aletleri,
  • Oksi-asetilen kaynak seti,
  • Termostatlar,
  • Hava Kanalı,
  • Bakır boru şekillendirme aletleri yapımında kullanılan cihazlar sistem ve bilgisayar ile alakalı yazılımlar olarak bilinir.

Soğutmanın Önemi

Soğutma ve iklimlendirme sistemleri, günümüz çağının vazgeçilmez bir ihtiyacı haline gelmiştir. Son zamanlarda da bu ihtiyacın önemi gün geçtikçe daha belirgin bir hale gelmiştir. Kamu kuruluş ve kurumların, hastaneleri ve yaşam yerlerinin iklimlendirme faaliyetlerinin dışında veri merkezlerine yapılan iklimlendirme işlemlerinin de ilgisi oldukça artmıştır.

Hangi tip Soğutma Sistemi?

Gerekli analiz çalışmalarının yapılmasından sonra bu soruya cevap vermek çok daha kolay olacaktır. Günümüzde büyük ve orta ölçekteki kamu kuruluş ve kurumları ile işletmelerde bazı soğutma sistemleri kullanılmaktadır. Chilleri soğutma ekonomik avantajlarından dolayı ön plana çıkmaktadır.

Soğutma sistemleri günümüz içerisinde birçok yaşam alanında sık bir şekilde tercih edilmektedir. Bunun en büyük etkenlerinden bazıları ise şunlardır:

  • Eşsiz bir konfor sağlaması,
  • Uygun fiyatlandırmalar sunması,
  • Ekonomik avantajları

Soğutma sistemlerinin birçoğunda firmalar genel olarak belirli başlı hizmetler vermektedir. Bu hizmetler de genel olarak:

  • Projelendirme
  • Kurulum
  • Destek Hizmetleri
  • Özel İmalat
  • Onarım ve Bakım
  • Teknik Danışmanlık
  • Yenileme

hizmetlerini kapsamaktadır. Firmamız olarak, sizleri kaliteleri ürünler sunmaktayız. Alanında kendini ispat eden markalar ile beraber çalışmaktayız. Bu görev sonucunda özellikte yurt içerisinde birçok projeler geliştirildi.