Güneş Paneli Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Güneş paneli, dünyada ilk fotovoltaik bir etkinin saptanması ile 1839 yılında Fransız fizikçi olan Alexandre Edmond Becquerel bulmuştur. Becquerel, yaptığı çalışmaları platin tabakalar üstünde denediği sırada bu etkiyi keşfetmiştir.
1873 yılında Willoughby Smith adlı bilim adamı, selenyum içinde foto iletkenliğini keşfetti. Böylece ilk fotovoltaik düzeneği olarak tarihe güneş paneli sistemi ile geçti. 1877 yılında R.E.Day ve W.G.Adams adlı bilim adamları yaptıkları çalışmalar içerisinde, katı maddelerin fotovoltaik-pv etki oluşturabileceğini saptadılar.
1946 yılında güneş paneli dünyada ilk kez Russell Ohl modern olan pv güneş panelinin patentini aldı. 1954 yılında Bell laboratuvarlarında yüzde 6 verimli olan silisyum pv hücreler yapıldı. 1757 yılında Hoffman Elektronik şirketi güneşi paneli yapımı hususunda yüzde 8 verimle çalışan fotovoltaik silisyum hücrelerini geliştirmeyi başardı.1970’li yıllarda dünya üzerinde petrol krizi yaşandı. Böylece alternatif enerji kaynaklarının arayışlarına girildi ve fotovoltaik hücreler olan ilgi oldukça arttı. Bu teknoloji içerisinde ciddi bir Ar-Ge çalışmaları başladı. Hücrelerin üretimi hızlandı.
Güneş Paneli Nedir? Ne İşe Yarar?
Güneş paneli, güneş enerjisi sistemi ve yenilenebilir enerji kaynakları adına çok önemlidir. Silikon hücrelerinden dolayı üstüne düşen güneş ışınlarını doğrudan bir elektrik enerjisine çevirir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından önemli olan Güneş’in verdiği ışığı ve ısıyı elektrik enerjisine çevirerek bütün yaşam yerlerinde ve ihtiyaç alanlarında kullanılabilir.
Güneş paneli, diğer enerji kaynakları ile karşılaştırıldığı zaman çok daha fazla bir önem taşımaktadır. Panellerin üzerinden yer alan güneş hücrelerin güneş ışınları aracılığıyla doğru bir akım oluşmaya başlar. Kullanıldığı mevsime veya bulunduğu bölgeye göre bulunan enerji miktarının ölçümler yapılır ve paralel ya da seri bir düzenek kurulur. Böyle işyerlerine ya da evlere bağlanır. Elde edilmekte olan güneş enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülerek bu uygulama ile bütün elektrikli aletlerini ve bütün cihazları kolaylıkla çalıştırabilirsiniz. Güneş enerjisi santralleri, güneş enerjisi kullanılarak elde edilen enerjinin üretimi adına güneş paneli olmazsa olmaz denilen bileşenler arasındadır.
Güneş Paneli Nasıl Yapılır?
Güneş panelinin yapımı adına çok az bir miktarda kum, güneş ışınlarının elektriğe çevrilmesine yardımcı olur. Güneş panellerinin yapımı sırasında neredeyse yüzde yüz bir saflığına erişen silikon kullanılır. Silikonun pozitif kutup haline getirilebilmesi adına Bor maddesi katılır. Silikon külçeleri testereler aracılığıyla ince birer levha halinde soğuduktan sonra dinlenmesine bırakılır.
Levhanın yüzey kısmında çok küçük piramitler oluşturulacaktır. Kimyasal yüzey dokumla işlemleri gerçekleştirilecek. Böylece yansıtma özelliği düşürülerek, güneş ışınlarının tutulması amaçlanır. Yüksek sıcaklıkta fosfor olan silikon levhaya enjekte edilir. Daha sonra ise fosfor dikkatli bir şekilde levhanın arka yüzeyinde temizlenir. Bütün amaç – ve + kutuplar oluşturarak, iki kutup arasında bir ‘’ elektron akımı ‘’ meydana getirmektir.
Güneş Paneli Çeşitleri Nelerdir?
Güneş panelinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler aşağıdaki şekildeki gibi verilmiştir:
- Monokristal güneş paneli
- İnce film güneş paneli
- Esnek güneş paneli
- Polikristal güneş panel,
Polikristal Güneş Paneli Nedir ve Nasıl Üretilir ?
Polikristal paneller, monokristal güneş panellerine kıyasla daha uygun fiyatlandırmaya sahiptir.
Polikristal güneş panelleri içerisinde silikon ham halinden eritilip kullanılmaktadır. Kare hücre haline getirilen polikristal güneş panellerinde solar hücre yapılı güneş panelleri daha ekonomik olmaktadır. Verimlilik oranları ise genellikle 13 ila 16 oranlarında seyretmektedir.
Monokristal Güneş Paneli Nedir?
Polikristal güneş panelleri başlığında anlatıldığı gibi monokristal güneş panelleri yüksek dereceye ulaşabilen silikonlardan üretilmiştir. Bundan dolayı monokristal yapılı olan paneller daha yüksek verimlilik sağlamaktadır.
Monokristal güneş panellerini diğer güneş panellerine oranla %20’ye kadar daha fazla performans sağladıkları bilinmektedir. Verimli olmalarından ötürü en çok kullanılan yerler uzay istasyonları, uydular ve ileri teknoloji yer alan yerlerdedir. Verimliliğin fazla olmasının yanı sıra Monokristal güneş panelleri daha maliyetli olmaktadır. Fiyat performans karşılaştırılması yapıldıktan sonra satın alınması elbetteki daha mantıklı olacaktır.
Esnek Solar Panel Nedir?
Güneş paneli seçimi yaparken enine boyuna büyük bir araştırma yapmalıyız. Uzun sürede kar elde etmeye başlayacağımız panellerin uzun süre dayanması lazım ki kar elde etmemiz kesinleşsin.
Esnek solar panelleri, mevcut olan güneş panellerinden farklı olarak daha hafif ve esnek malzemelerden üretilmiştir. Kullanım alanı olarak genellikle teknelerde, elektrikli bisikletlerde kullanılmaktadır. Esnek solar paneller, tasarımı önemli olan güneş paneli tercihlerinde kullanılır. Diğer düzeneklerde de özellikle eğimli çatılarda vs. tasarımın önemli olduğu mekanlarda kullanılmaktadır. Eğimli çatılar veya eğimli arazilerde normal güneş panellerinin montajı oldukça zor olabilmektedir. Bundan dolayı esnek solar paneller kullanılıyor ve bu zorluk gideriliyor. Esnek olmalarının yanı sıra hafif olmaları seyyar olarak kullanılabilmesine olanak sağlamaktadır. Hatta üretilen elektrikle çalışan arabaların ilk başta tavan kısımlarına yerleştirilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır.
Yakın bir gelecekte bütün apartmanlarda, binalarda kullanılması beklenilen paneller için esnek solar paneller düşünülmektedir. Yüzey kaplamada diğer panellere göre avantaj sağlamaları esnek solar panelleri daha tercih edilir hale getirmiştir.
Güneş Paneli Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Güneş paneli bakımı olmayan ve sadece kurulumda maliyet çıkartan enerji sisteminin ana parçasıdır. Aldığımız zaman performans bakımından iyi olmasını istediğimiz güneş panelleri farklı çeşitlerde bulunmaktadır.
Peki güneş paneli seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Solar enerji sistemleri oluşturulurken en çok merak edilen sorular arasında yer alan güneş paneli seçimi sistem için oldukça önemlidir. Güneş panelinin kalitesi, garantisi ve aldığı verim güneş panelinin fiyatlandırmasını belirlemektedir. Ucuz fiyata satın alınan güneş panelleri istediğiniz verimi size sağlayamayabilir. Genellikle ucuz fiyata satılan paneller fiyat bakımından ucuz olmalarından dolayı garanti kapsamı içerisinde yer almazlar. Bundan ötürü iyi ve kaliteli panel üreticileri ile çalışmak gerekmektedir. Genellikle 25 yıllık performans kalitesi ile satılan güneş panelleri bu yönden en çok tercih edilen paneller arasında yer almaktadır. Mümkün olduğunca kalitesi yüksek paneller almalısınız. Çünkü uzun vadede kar etmeye başlayacağınız sistemlerin dayanıklı olması gerekmektedir.
Fiyatlandırma konusunda en büyük etkenlerden birisi de Watt gücüdür. Watt gücü fazla paneller sağladığı avantaja göre ekonomiktir.
Güneş Panelleri Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
Güneş paneli, güneş enerji sisteminin şüphesiz ki en önemli aracı olarak yer almaktadır.
Güneş panelleri kullanmanın faydaları nelerdir? Güneş panellerinin en büyük faydaları diğer enerji sistemleri kurmanın yanı sıra panel ücretleri oldukça cep dostudur. Güneş paneli fiyatları sadece ilk kurulum sırasında maliyetli olarak gözükmektedir. Uzun vadede kar etmemizi sağlayan güneş panelleri sadece kar amacıyla değil kendi amaçlarımıza da hizmet etmektedir. Özellikle elektrik enerjisinin ulaşmadığı yerlerde tarımsal alanların sulanması ve gereken elektrik enerjisinin sağlanması açısından büyük önem göstermektedir. Güneş panelleri ülkemizde de en çok şehir dışı alanlarda tercih edilmektedir. Elektrik bağlantısı olmayan tarımla uğraşılan alanlarda yaşayan insanlar güneş paneli yardımı ile kendi enerjilerini elde etmektedirler. Kurulumunun oldukça kolay olması ve diğer sistemler kadar bir bakım gerektirmemesi özelliği ile her insanın gönül rahatlığı ile tercih edebileceği sistemlerdir. Yani ilk kurulum maliyetinden sonra ek masraf maliyeti gerektirmemektedir.
Özellikle evlerin çatılarında, teras katlarında ve geniş balkonu olan evlerde balkonlara kolay bir şekilde monte edilmektedir.