mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Güneş Enerjisi Nedir? Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Güneş Enerjisi Nedir? Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Güneş enerjisi, yenilenebilir enerji olarak günümüzde en önemli kaynaklar arasında yer almaktadır. Yakın bir gelecekte önemi daha da artacak olan yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş enerjisi baş sıradadır.

Doğrudan düşük maliyetli bir şekilde birçok farklı alanda kullanmamız için gerekli enerjiyi güneş sağlamaktadır. Güneş enerjisi nedir? Güneş enerjisinin kullanım alanları nelerdir? Güneşten gelen ışınlar insan sağlığına zarar verecek gaz salınımı gerçekleştirmez. Gerçekleştirse de dünyaya bu zararlı gazlar ulaşmaz. Bundan dolayı sağlıklı olan güneş enerjisi güvenli bir enerji potansiyeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan özel sistemler yardımı ile güneş ışınları absorbe edilmektedir. Sonrasında depolanabilir veya direkt bir iş için kullanılabilir. Ev ve iş yerleri için birçok alanda kullanabileceğimiz bu enerjinin alanı neredeyse sınırsızdır.

Doğaya zarar vermeyen yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi, her açıdan önemli bir kaynaktır. Yenilenemez enerji kaynaklarının bitmesi ile değeri daha fazla artacaktır.

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş’in yaklaşık olarak %90’ı hidrojenden oluşur. Hidrojen gazının çekirdekleri ile Helyum çekirdeğinin fisyon tepkimeleri sonucu ortaya inanılmaz bir enerji çıkmaktadır. Farklı birçok tepkimeler sonucunda dünyamıza ulaşan güneş ışınlarının bir kısmı da atmosfer sayesinde dünyaya yansır. İnsan sağlığını neredeyse hiç tehdit etmeyen güneş ışınları özel paneller yardımı ile kullanabileceğimiz enerjiye dönüşmektedir.

Güneş enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları arasından zararı en az olan  temiz enerji kaynağı olarak bilinmektedir. Petrolün, doğalgazın veya diğer enerji kaynaklarının doğada azalması sonucunda biteceği kesindir. Bundan dolayı geleceğin en önemli kaynakları arasında yerini alacak olan güneş enerji sistemlerinin kurulumu günden güne artmaktadır.

Sonuç olarak nüfusun ve sanayileşmenin artması demek enerjiye olan ihtiyacın artması anlamına gelmektedir. Daha düşük maliyet gerektiren güvenli enerji kaynağı olmasından ötürü de güneş enerjisinin elektrik ve diğer enerji üretimlerinde payı günden güne artıyor.

Güneş Enerjisinin Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Güneş enerjisi hangi alanlarda kullanılmaktadır? Ürettiğini enerjinin güçlü bir enerji olması güneş enerjisini birçok farklı alanda kullanmamızı sağlamaktadır. Teknolojinin gelişmesi ile de doğrudan kullanımının artması güneş enerjisini her zaman revaçta bir enerji kaynağı yapmaktadır.

Güneş enerjisi hangi alanlarda kullanılmaktadır?” Sorusuna değinecek olursak, güneş enerjisi günümüzde aşağıdaki alanlarda kullanılmaktadır. Güneş enerjisinin kullanım alanları:

  • Endüstriyel alanlarda.
  • Özel sektörde yer alan birçok fabrikada.
  • Parklarda kullanılan elektrik ihtiyaçlarında.
  • Bahçelerde lazım olan elektrik ihtiyaçlarında.
  • Trafik lambaları, sokak lambaları ve park ışıklandırmalarında.
  • Solar paneller içerisinde meyve ve sebzeleri ısıtmada.
  • Tarımsal sulama ihtiyaçlarında sıcak su sağlaması yönüyle kullanılmaktadır.
  • Elektrik enerjisinin sistemler halinde erişemediği noktalarda kullanılır.
  • Özellikle devlet hastanelerinde, elektrik kesintilerinde bile daimi elektrik bulundurmak için ek olarak bulunmaktadır.
  • Otellerde elektrik kesildiğinde jeneratörler devreye girmektedir. Bazı oteller jeneratöre ek olarak güneş panelleri sayesinde ek enerji biriktirmektedir.
  • Akaryakıt istasyonlarında
  • Tarım ve hayvancılık sektörü içerisinde
  • Müstakil evlerinin elektrik ihtiyacını karşılamak isteyenler kullanmaktadır.
  • Apartmanlar, genel apartman elektriğini karşılamak için kullanmaktadır.

Güneş Enerjisi Nedir? Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Güneş Enerjisinden Nasıl Elektrik Üretilir?

Güneş enerjisinden nasıl elektrik üretilir? Güneş ışınlarından yararlanmak için en çok kullanılan yöntemlerden birisi solar sistemlerdir.

Solar sistemler adını daha çok güneş paneli olarak bildiğimiz sistemlerdir. Güneşten gelen fotonları yakalayan bu panellerin üzerinde birçok düzenek bulunmaktadır. Bulunan bu düzenekler sayesinde fotonların taşımış olduğu enerji elektrik veya ısı enerjisine dönüştürülmektedir. Oluşturulan güneş paneli sistemlerinde özellikle panellerin altlarında ve üstlerinde voltaj oluşumu sağlanmaktadır. Bu sayede elektrik devresi kurularak elektrik aletleri yardımı ile enerji akışı sağlanır. Ele aldığımız bu akış sistemi güneş enerjisi terimlerinde fotovoltaik olarak bilinir. Bu sistem içerisinde güneş enerjisini elektriğe çeviren güneş pilleri de bulundurulmaktadır.

Güneş panellerine gelen fotonların doğru bir akım oluşturması ve bu akımın alternatif akıma dönüştürülmesi ile elektrik enerjisi elde edilmektedir. Genel yapılarının farklı noktalarına montajı yapılan paneller sayesinde enerji akışı sağlanmaktadır. Ayrıca güneş paneli sistemlerinde yalnızca güneş panelleri kullanılmamaktadır. İçerisinde güneş panelinin destekleyen birçok farklı ekipman da yer almaktadır.

Güneş Enerjisinin Faydaları Neler?

Güneş enerjisi yenilenebilir kaynaklar arasında yer alması ve masrafı çok az olmasından dolayı tercih edilen enerji kaynaklarındandır. Yakın bir gelecekte daha fazla kullanılacağı bilinen güneş enerjisi birçok farklı yerde kullanıldığından bahsetmiştik. Peki güneş enerjisinin faydaları neler?

  • Güneş enerjisi dışarıya bağımlı bir sistem değildir. Bundan dolayı ekonomik çöküşler güneş enerji sistemlerini çok az etkilemektedir.
  • Doğal ve çevreci bir yapıya sahip olan enerji kaynaklarıdır. Çevreye herhangi bir zararlı atık bırakmayan güneş enerji sistemleri günümüzde büyük sorun haline gelmiş çevre kirliliğine karşı ideal enerji kaynağıdır.
  • İşletme maliyeti diğer enerji sistemlerine göre oldukça azdır.
  • Enerjiye ihtiyacımızın olduğu her alanda güneş enerjisini kullanabiliriz. Özellikle elektrik ve ısıtma alanlarının %95 inde güneş enerjisi kullanılabilmektedir.
  • Yenilenebilir yani tükenmeyen bir enerji kaynağıdır.
  • Güneş enerjisi bilinen en temiz yenilenebilir enerji kaynakları arasında yerini almıştır.

Güneş Enerjisi Nedir? Güneş Enerjisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Güneş Enerjisinin Zararları Neler?

Güneş enerjisinin bütün avantajlarından ve sağladığı faydalardan bahsettik. Peki günümüzde sadece güneş enerjisi kullanılarak enerji ihtiyacımız kullanılabilir mi? Neden sadece güneş enerjisi kullanarak hayatımıza devam etmiyoruz diye düşünülebilir. Güneş enerjisinin zararları nelerdir?

  • Güneş enerjisinin yoğunluğu azdır. Ayrıca güneş enerjisi sürekli değildir. Bundan dolayı istenilen her anda istenilen yoğunlukta elde edilemez.
  • Sistemler içerisinde birim yüzeye gelen güneş ışığının artırılması için geniş toplayıcı yüzeylere ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Güneş ışınımlarından faydalanılan sistemlerde, güneş ışığı sürekli olarak alabilmek istenir. Fakat sürekli olarak alması için çevresinin açık olması ve etrafının gölgelenmemesi gerekmektedir.
  • Güneş ışınları sürekli olarak aktarılmadığından ötürü özellikle ısı enerjisinin depolanması gerekmektedir. Isı depolama imkanları ise oldukça maliyetli olabilmektedir.
  • Kesikli bir enerji kaynağı olması zararları arasında yer almaktadır.
  • Enerjiye daha çok ihtiyaç duyduğumuz aylar olan kış aylarında güneş ışınımı az olmaktadır. Hatta geceleri neredeyse olmayan güneş ışınımı daimi olarak kullanmamıza engel olmaktadır.
  • Yapılan güneş sistemi yatırımları mal edildiği ücreti hemen çıkaramaz.

Türkiye’nin Güneş Enerjisi Potansiyeli Nedir?

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli ekvator bölgelerine oranla düşük olsa da kutup bölgelerine göre oldukça fazladır. Ekvator ve kutup bölgelerinin ortasında olan yapısı nedeniyle tam olarak güneş enerji potansiyeli orta seviyelerde yer almaktadır.

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli nedir? Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası tarafından oluşturulan raporlamaya göre Türkiye’nin yıllık toplam güneşlenme süresi 2.741 saat olarak belirlenmiştir. Bu değer günlük ortalama olarak 7.5 saate tekabul etmektedir. Yıllık gelen toplam güneş enerjisi buradan 1.527 kWh/metrekare olarak hesaplanmıştır. GEPA’nın yaptığı araştırmalar haricinde yapılan araştırmalar Türkiye’nin yaz ve kış sezon ortalamasının 3.5 saat olduğunu belirtmiştir. Güneşlenme süresinin böyle olması sonucunda bir günde 1000W/metrekare bir enerjiye ulaşabiliyoruz. Bundan dolayı günlük meteorolojik verilerin ışığında senelik metrekare ortalamamız 3500 W civarlarında olmaktadır.

Kışın bu değerlerin altına inilmesi bir yana yazın da bu değer çıkmaktadır. Fakat yaz mevsimini daha çok yaşayan ülkeler bu konuda daha avantajlı olmaktadır.