mecem-mekanik-logo Mecem Mekanik Taahhüt Mühendislik

Fancoil Nedir?

 

Fancoil Nedir?

Fancoil, genel olarak sıcak su alımında sıcak, soğuk su alımında ise soğuk su üfleyen bir cihaz olarak ifade edilebilir. Siz de evinizde ya da iş yerleriniz kanal sisteminin dışında bir ısınma sistemine ihtiyaç duyuyorsanız fancoili tercih edebilirsiniz. Geleneksel kanal sistemine ihtiyaç duymadan evinizi ısıtan ya da soğutan bu sistemler son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir. Şimdi gelin fancoil ile ilgili merak edilen tüm detayları hep birlikte inceleyelim.

Bir fancoil ünitesi, yılın soğuk aylarında sıcaklık, yazın serin hava sağlamak için bir fan ve bir ısıtma veya soğutma elemanından oluşur. Pek çok durumda geleneksel havalandırmaya bağlı olmadıkları için kanalsız ısı pompaları gibi cihazlarda kullanılabilirler. Kanal sistemi olmayan konut ve ofislerin yanı sıra fan coil üniteleri, bina sakinlerinin rahatça dairelerini ısıtıp soğutabilmelerini, enerji faturalarının ve kullanımının azaltılmasına yardımcı olmalarını sağlamaktadır.  Daha fazla verim elde etmek için ise kazan, chiller, ısı pompası gibi HVAC üniteleri ile birlikte kullanılabilirler.

Fancoil Faydaları

Fan coil ünitelerinin en büyük avantajlarından biri, kurulumlarının çok hızlı ve kolay olmasıdır.  Bunun yanı sıra diğer ısıtma ve soğutma sistemlerine göre daha kısa sürede rahat etmenizi sağlar. Ek olarak, fan coil cihazınızı nereye yerleştireceğiniz konusunda pek çok seçeneğiniz vardır. Bu da odanın genel yerleşim planına uymayan veya akışınıza uymayan bir alanla yetinmek zorunda kalmayacağınız anlamına gelir.

Örneğin, bir fancoili gizli bir tavan boşluğuna monte edebilir, istediğiniz bir odada serbest bırakabilir veya bir duvara takabilirsiniz. Klima santralleri gibi maliyetli değildir, fan coil ünitelerinin kurulum maliyetini uzun vadede standart bir ısıtma ya da soğutma ünitelerinin fiyatından daha uygun bulabilirsiniz.

Kendinize ve aile ekonominize bir iyilik yapın ve ünitenizin yaşı artmaya başladığında, onarımdan ziyade değiştirmeyi düşünerek daha fazla avantaj elde edin.

Fancoil Nedir?

Fan Coil Çeşitleri

Fancoillerin iki farklı türü vardır. Bunlar 2 borulu fancoiller ve 4 borulu fancoiller şeklindedir.

2 Borulu Fancoiller: Üzerinde tek coil grubu yer almaktadır. Fancoillerin tercih edilmesinin en büyük nedeni çok daha uygun fiyatlı olmasıdır. Bu fancoil sistemi ısıtma ya da soğutma sistemlerinden sadece birini yapabilir. Bu da geçiş dönemlerinde işletmelerde çeşitli problemlerin meydana gelmesine neden olabilir.

4 Borulu Fancoiller: Ünitenin üzere 2 coil bulunmaktadır. Aynı anda hem ısıtma hem de soğutma işlemini gerçekleştirebilir. 2 borulu fancoillere göre çok daha avantajlıdır.

Fan coil ünitelerinin genel enerji verimliliği açısından son derece başarılı bir performans göstermektedir. Fancoil ünitelerinin gösterdiği bu verimliliği sürdürmek ve en üst düzeye çıkarmak için üzerinize düşeni yapmalısınız. Bu, rutin bakımı gerçekleştirmek ve üniteyi yalnızca tasarlandığı şekilde kullandığınızdan emin olmak anlamına gelir. Çalıştırmadan önce ünitenin kullanım kılavuzunu okuduğunuzdan emin olun ve üniteyi yanlış bir şekilde çalıştırmayın. Yanlış kullanım ünitenin ömrünün kısalmasına ve arızalanmalara neden olabilmektedir.

Fancoil Nasıl Seçilir?

Fan coil cihazlarının seçimi sırasında öncelikle amacın tam olarak belirlenmesi gerekmektedir. Ana amaç ısıtma ya da soğutma mı yoksa ikisi de mi? Kullanım amacı belirlendikten sonra bir diğer etken ise kullanıcıların tercihleri ve kullanılacak alanın mimari yapısıdır. Pek çok kişi fancoilleri açıkta görmek istemez. Bu nedenle asma tavan içerisine monte edilebilir. Bunun için de cihaz seçimi sırasında bunun göz önünde bulundurulması gerekir.

Siz de bu ısıtma ve soğutma sistemlerinin avantajlarından yararlanmak istiyorsanız Mecem Mekanik’in sağladığı fırsatlardan hemen faydalanabilirsiniz!