Alttan Isıtma Sistemleri Nedir?
Alttan ısıtma sistemleri, son yıllarda ülkemizde popülerliğini sürdüren, geleneksel yöntemlere kıyasla daha ergonomik, verimli ve sağlıklı bir sistemdir. Ayrıca alttan ısıtma sistemleri pek çok kişinin merak etmekte olduğu bir ısıtma sistemidir. Peki alttan ısıtma nedir? Yazımız içerisinde bu sorunun cevabını ve birçok merak edilen sorunun cevabını sizler için yanıtladık.
Alttan Isıtma Ortamı Nasıl Isıtır?
Alttan ısıtma sistemleri için ısıtma ortamı, döşeme zeminin altına yerleştirilen borulardaki sıcak su ile sağlanmaktadır. Boruların içinde bulunan düşük sıcaklıktaki su ilk önce zemini ısıtmaktadır. Zeminin ısınmasından sonra ışınım yolu ile ısı yayılmaktadır. Dolayısı ile ortam ısıtılmış olur.
Işınım yolu ile ısıtmayı Güneş’in Dünya’yı o kadar uzaklıktan ısıtması örnek gösterilebilir.
Alttan ısıtmada ısı kaynağı nedir?
Alttan ısıtma, diğer ortam ısıtma sistemlerindeki radyatörler gibi bir ısı kaynağı üzerinden gelen sıcak suyun ortam içerisinde kullanılmasıyla ısıtma yapar. Yani yerden ısıtma sistemi; kombi, ısı pompası, kazan gibi bir birer ısı kaynağına ihtiyaç duyar.
Alttan ısıtma da tıpkı diğer ortam ısıtma sistemleri olan radyatörler gibi bir ısı kaynağından gelen sıcak suyu ortam içerisinde kullanarak ısıtma yapar. Yani yerden ısıtma sistemi; kazan, kombi, ısı pompası gibi bir ısı kaynağına ihtiyaç duyar.
Alttan ısıtma sisteminin alternatif ısıtma sistemlerine kıyasla avantajları nedir?
Alttan ısıtma sistemlerinin sağlamakta olduğu en büyük avantajlar aşağıdaki şekildeki gibidir:
- Enerji verimliliği
- Konfor
- Güvenlik
- Sağlıklı Ortam sunması
- Tasarım Özgürlüğü ve
- Düşük bakım giderleridir.
Alttan ısıtma borularının döşenmesinde sonra hangi malzemeler kullanılarak zemin döşemesi yapılmalıdır?
Boruların döşenmesinden sonra zemin şapla kapatılır. Sonrasında seramik, parke, fayans gibi malzemeler kullanılarak döşeme işlemi yapılabilir. Alttan ısıtmada bütün zemin kaplamaları kullanılabilir. Seramik, mermer gibi malzemeler ısı iletimi konusunda parkelere kıyasla daha yüksektir.
Alttan ısıtma, sağlıksız bir sistem midir? Yerdeki tozları havaya kaldırır mı?
Yerde oluşan toz, yüksek sıcaklıklara ulaşıldığında havaya yükselebilir. Uluslararası standartlar ile belirlenen alttan ısıtma sistemleri adınan maksimum sağlıklı döşeme sıcaklığı 26 derecedir. Bu sıcaklıklar içerisinde hava sirkülasyon hızı düşük olduğundan dolayı toz yerden yükselmez. Bu yüzden doğru bir projelendirme yapılarak bu sorunun oluşması için engellenmiş olur. Yani alttan ısıtma sistemleri sağlık konusunda diğer sistemlerden daha sağlıksız değildir.
Alttan ısıtma sistemi soğuk şehirlerde uygulanabilir mi?
Boru modülasyon aralıkları, sistem çalışma sıcaklıkları ve tasarım kriterleri doğru bir projelendirme aracılığıyla belirlenerek bütün konum ve iklimlerde sistem uygulanabilir.
Kireçli sularda alttan ısıtma sistemi uygulanabilir mi?
Su sıcaklığının artmasıyla beraber, genel olarak tesisatlar içerisinde kireç çökmesi olabilir. Alttan ısıtma sistemi ise kapalı bir sistem olduğunun dolayı kireç oranının yüksek olan sularda doldurulmasıyla bu tarz problemlerin önüne geçilir. Aynı zamanda sistem kapalı bir şekilde çalıştığından dolayı, sistem suyuna ilave edilmekte olan kimyasallarla beraber bu sorunların önüne geçilir.
Alttan ısıtmada kullanılan sistem elemanları nedir?
Alttan ısıtma sisteminin temelini ısıtıcı borular oluşturur. Borular, inşaat sırasında zemine serilecek olan panellerin üzerine döşenir. Seçilecek panellerin ezilmeye karşı yüksek bir direnci olmalı ve boruların basitçe montajına imkan sağlamalıdır. Su, ısı kaynağı aracılığıyla ısıtılır. Isınan su, kollektörler üstünden devir daim tekniğiyle boruların içerisinde dolaşır. Termostatlar istenmekte olan ortam sıcaklığının ayarlanmasını sağlamaktadır. Termostatlar otomatik ya da manuel olabilir. Son olarak ise, otomasyon sistemi müşteri konforunu arttıran en büyük özellik olacak şekilde sistem içerisinde opsiyonel olarak eklenebilir.
Kollektör ağızlarına bağlanacak olan boru metrajları nasıl belirlenmelidir?
Kollektör ağızlarına bağlanacak olan boru metrajları genel olarak bir yazılım tarafından hesaplanmaktadır. Yazılım tarafından verilen metrajlar doğrultusunda da monte edilmelidir. Doğru bir şekilde projelendirilmeyen sistemlerde istenmekte olan ısınma performansı sağlanamaz. Sistem devreye alınırken de yine yazılım tarafından belirlenen debi değerleri kollektörler üstünden ayarlanmalıdır.
Altan ısıtma kollektör ayarı nasıl yapılır?
Alttan ısıtma kollektörlerinin kolay bir şekilde ayarlanması amacıyla debimetreli kollektör kullanılması tavsiye edilmektedir.
Evin içerisinde bulunan odaların farklı ısıtmaya ihtiyacı olabilmektedir. Bundan dolayı farklılık oluşturmak için Alttan Isıtma Kollektörlerinin ayrı ayrı debi ayarlarının yapılması gerekmektedir. Debimetresi bulunan kollektörlerde genellikle her vananın üzerinde bir debimetre bulunur. Bu sayede buradan debimetrenin içerisindeki suyun debisini görebilir ve ayarlamayı yapabilirsiniz. Alttan Isıtma kollektörlerinin ayarı bundan dolayı kolay bir şekilde yapılabilir ve en çok tercih edilen kollektör çeşididir. Bu ayarın doğru yapılması oldukça önemlidir çünkü ayarın doğru yapılmaması suyun kısa yoldan dönmeye çalışmasına neden olabilir. Bu da sıcaklığını azaltmak veya arttırmak istediğiniz yan odaların sıcaklıklarını da etkileyecektir.
Alttan ısıtma paneli nedir? Seçilirken nelere dikkat edilmelidir?
Alttan ısıtma paneli, Alttan ısıtma sistemleri içerisinde kullanılan ve şap altına döşenen izolasyon görevi yapan bir parçadır. Alt kat ve odalar arasında izolasyonu sağlamaktadır. Panellerin asıl amacı ısıtma borularının düzgün bir şekilde yere sabitlenmesini sağlamaktır. Paneller seçilirken boru döşemede kolaylık sağlaması ve ezilmelere dayanıklı olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra birbiri içerisinde kolay bir şekilde geçebilen paneller daha çok tercih edilmektedir.
Alttan ısıtmada PEx mi yoksa PE-RT boru mu kullanmak daha doğrudur?
PE ve PE-X boruların çapraz bir şekilde bağlanması ile yüksek sıcaklıklarda boru kullanımı sağlanmaktadır.
PEX-a, PEX-b ve PEX-c boruları PEx boru sisteminin üç ana tiplemesini oluşturmaktadır. Bunlar arasındaki fark çapraz bağlanma prosesinde ve TS 10762-2 EN ISO 15875-2 standartlarının belirlediği derecelerdir. PE-RT adı verilen borularsa Alttan Isıtma Sistemlerinde oldukça fazla kullanılan, çapraz bağlanmaların gerçekleşmeden sıcaklık direncini arttıran ısıtma borularıdır. Alttan ısıtma sisteminin ideal sıcaklıklarda çalıştığı derecelerde PE-RT boruları içerisindeki basınç dayanımı PE-x borularına göre çok az da olsa daha iyidir. Ayrıca PE-RT borularının kullanım ömrü daha fazladır. Birbirlerine oldukça yakın performans gösteren bu iki boru tipinin döşeneceği zaman oksijen bariyerli olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Alttan ısıtmada ideal zemin ve ortam sıcaklığı ne olmalıdır?
Alttan Isıtma Sistemleri, uluslararası standartlara bağlı olarak belirlenen sıcaklık olan 26°C döşeme sıcaklığını en verimli şekilde sağlamaktadır.
Zemin sıcaklığının ortalama 24 °C’de tutulması sağlık ve konfor açısından oldukça idealdir. Sağlıklı bir insanın etrafında bulunan havanın sıcaklığının ideal koşullara ve uluslararası belirlenen kurallara göre 20 °C – 22 °C olması gerekmektedir. Sağlıklı bireylerin koltuk altı sıcaklığı ise ortalama 36 °C – 37 °C olmaktadır.
Alttan ısıtma sistemi kaç derecede çalışır?
Uygun koşullar sağlandığında yerden ısıtma sistemleri içerisindeki ortalama su sıcaklığı 35°C – 55 °C dolaylarına olmaktadır.
Alttan ısıtma mı yoksa radyatörlü ısıtma mı daha enerji verimlidir?
Radyatör Sistemleri, minimum 70 °C – 80 °C sıcak su ile çalışmaktadır. Yerden ısıtma sistemleri ise Radyatör Sistemlerinin aksine 35 °C – 55 °C aralığında çalışır. Bu yüzden daha düşük sıcaklıklar ile ısınma sağlayan Alttan Isıtma Sistemleri daha avantajlıdır. Çünkü enerji bakımından daha verimli olarak ısıtma sağlamaktadır. Bunun yanı sıra Radyatör Sistemleri; tüm hacmi ile ısıtmaya çalışmaktadır fakat Alttan Isıtma Sistemleri yalnızca yaşanılan, alan bölge ısıtılmaktadır.